Čitaj mi

DRŽAVNO PRVENSTVO ŠAHISTA TREĆEG DOBA U NOVOM SADU

Republičko takmičenje „Srpska liga trećeg doba u šahu“, 23. po redu, čiji je ovogodišnji domaćin Gerontološki centar „Novi Sad“ okupilo je 13 ekipa, članova gerontoloških centara iz Subotice, Zrenjanina, Pančeva, Beograda, Vršca, Vrbasa, Jagodine, Paraćina, Kragujevca, Kovačice, Leskovca i Novog Sada. Takmičenje je otvorio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin koji je tom prilikom istakao da se Grad Novi Sad ponosi i podržava svoje starije sugrađane koji imaju želјu i volјu da budu aktivni i da se takmiče.

- Pored toga što je sportska disciplina, za šah se kaže i to da je ispit uma. Veoma mi je drago što su učesnici ovog turnira korisnici usluga gerontoloških centara, lјudi takozvanog trećeg doba koji svojom posvećenošću i želјom da se takmiče, deluju podsticajno i daju dobar primer, kako svojoj, tako i generacijama koje dolaze- izjavio je Ognjen Cvjetićanin.

Turnir se igra po pravilima ubrzanog šaha FIDE, a pravilo prvenstva je da pobednik bude domaćin takmičenja naredne godine. Direktorica Gerontološkog centra „Novi Sad“ Slavica Škrbić se pohvalila izuzetnim rezultatima novosadskog centra koji je poslednjih sedam godina šampion prvenstva i istakla da takmičenja i slične aktivnosti imaju veliki značaj za članove kluba.

- Nosioci ove aktivnosti su Klubovi za stara i odrasla lica kojih u našoj ustanovi ima 19. To je nerezidencijalna usluga socijalne zaštite i cilј rada tih klubova je sprečavanje patološkog starenja putem što duže integracije starijih građana u društvu, kao i razvijanje onih aktivnosti koje doprinose održavanju psihičke i fizičke kondicije – objasnila je Slavica Škrbić i istakla da je Gerontološki centar „Novi Sad“ na prvom mestu u Srbiji po broju usluga socijalne zaštite koje pruža.

Novi Sad, 31. maj 2019. godine