Čitaj mi

DODELJENI SERTIFIKATI PROGRAMERIMA

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je dodeli sertifikata i potvrda za uspešno završenu obuku „Front End programiranje za nezaposlena lica“ u sklopu programa „Obuka za deficitarna zanimanja“, koji je inicirala i finansirala Gradska uprava za privredu.

Obuka je obuhvatala osnovni i napredni kurs Front End programiranja, sprovedenih u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju „Smart School“ u Novom Sadu. Tokom šest meseci, 28 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje je završilo obuku za Front End programera. Na taj način oni su uspešno prekvalifikovani u jedno od najtraženijih zanimanja današnjice.

-Od 2015. godine Grad Novi Sad, u okviru Akcionog plana zapošljavanja ima obuku za deficitarna zanimanja. Pažljivom analizom tržišta rada, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje zaključili smo da potražnja za ovim zanimanjem prevazilazi postojeću ponudu. Zbog toga smo rešili da u okviru Akcionog plana zapošljavanja izdvojimo sredstva i da pokrenemo obuke koje su, iz godine u godinu sve bolje. Prošle godine imali smo 40 kandidata na obuci, a 21 polaznik je našao posao nakon toga, što je fantastičan podatak. Veoma je bitno da smo i za 2019. godinu izdvojili, i na tri i po miliona dinara povećali sredstva u budžetu Grada, za pomenutu obuku – rekao je Milorad Radojević.

Prva grupa polaznika započela je program Front End obuke krajem oktobra 2018. godine, dok je druga grupa završila počekom aprila ove godine. Nakon završetka obuke izvršeno je testiranje svih polaznika i izdat je sertifikat onima koji su uspešno uradili završni test i na njemu pokazali 70% znanja. To je učinilo njih 25 od ukupno 28 polaznika, što je izuzetno veliki uspeh za ovakvu specijalističku obuku. Ostali kandidati koji nisu ispunili uslov na završnom testu dobili su Uverenje o pohađanoj Front End obuci.

Dodeli sertifikata prisustvovali su i direktorka edukativnog centra Danijela Rakita, načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i Dušan Marjanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Novi Sad, 10. april 2019. godine