Čitaj mi

DODELjENE NAGRADE TIMOVIMA ZA NAJBOLjE MOBILNE APLIKACIJE

Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj mr Goran Sečujski dodelio je nagrade u vidu laptop i tablet računara timovima koji su izradili najbolјe mobilne aplikacije u okviru projekta „WeLive“ koji se finansira iz Programa „HORIZON 2020“. Cilј projekta je unapređenje efikasnosti javnih servisa na bazi otvorenih podataka u oblastima ekologije i kulture.

Prvu nagradu je osvojio tim „Nas troje“ za izradu mobilne aplikacije za ideju „Street Art Novi Sad“ i dobio tri laptop računara marke „ASUS“. Druga nagrada je otišla u ruke „ZeroCodeTeam“-a  za mobilnu aplikaciju za ideju „Grad Novi Sad mesečno baci 100 000 eura u plastici“ koji je takođe osvojio tri laptop računara, dok je treća nagrada u vidu tri tablet računara pripala timu „UrbanStreetArtNS“ za ideju „Street Art Novi Sad“.

-Trenutno smo u završnoj fazi projekta „WeLive“, kako ga mi zovemo „Novi koncept javne uprave“ koji je zasnovan na gradskim mobilnim servisima, a u čijoj izradi učestvuju građani Novog Sada. Ovaj projekat je trajao tri godine, a u njemu učestvuje 12 partnera od kojih tri iz Srbije, i to Grad Novi Sad, JKP „Informatika“ i privatni partner „Dunav net“. Ovo je ujedno i pilot projekat u kojem učestvuju četiri grada - Bilbao, Trento, Novi Sad i Helsinki. Najveći značaj za Grad Novi Sad je tema otvorenih podataka koje smo pokrenuli u okviru ovog projekata, nešto što je potpuno novo za Republiku Srbiju- rekao je mr Goran Sečujski i zahvalio na učešću sugrađanima koji su davali ideje i predloge i za nagradu dobili mobilne telefone.

On je takođe dodado da projekat je vredan oko 3,3 miliona evra, i da je Grad Novi Sad  dobio 130 000 evra koje je iskoristio kako za putovanja i sticanje novih iskustva u većim evropskim gradovima, tako i za nagrade.

U ime prvonagrađenog tima „Nas troje“ Stefan Perlić je rekao da je aplikacija nastala iz ideje da je Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine i da je napravlјena tako da se preko aplikacije može pronaći ulična umetnost i sve lokacije na kojima se ona nalazi u Novom Sadu.

Damjan Jelić je u ime „ZeroCodeTeam“-a  rekao da je aplikacija „Grad Novi Sad mesečno baci 100 000 eura u plastici“ nastala kao ideja da se apeluje na svest građana kako i koliko se reciklažom može uštedeti, ali i sačuvati životna okolina.

-Aplikacija je predviđena za reciklažu plastike, ali se može primeniti i na druge materijale koji se mogu reciklirati, a takođe i na ostale gradove u Srbiji- rekao je Damjan Jelić.

Novi Sad, 26. januar 2018. godine