Čitaj mi

DODELjENE JUBILARNE PLAKETE ASOCIJACIJE SPORTSKIH VETERANA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je na SPENS-u manifestaciji dodele plaketa za jubileje 50, 40, 30 i 20 godina od ostvarenog vrhunskog rezultata na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima. Dodelu jubilarnih plaketa organizovala je Asocijacija sportskih veterana Novog Sada, a tom prilikom su uručene i zahvalnice za poseban doprinos radu Asocijacije i afirmaciji novosadskog sporta.

- Imamo čime da se ponosimo kada je u pitanju sport u Novom Sadu. Ove godine obeležavamo značajne godišnjice, poput veka trajanja rvanja u našem gradu i stogodišnjice postojanja Atletskog kluba „Vojvodina“.  Naši sportski veterani na najbolјi način objedinjuju znanja i iskustva i zahvalni smo na tome što jedna plejada šampiona, koja je godinama pronosila slavu našeg grada i države po svetu, mlađim naraštajima prenosi znanja i uči ih iz svog bogatog iskustva. Želimo da vidimo naše asove kako daju doprinos zajendici i od njih očekujemo dalјe aktivno učešće u sportu. Ponosni smo na novosadske sportske legende i imamo u planu da se napravi olimpijska česma u parku kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, gde bi se nalazila napisana imena svih osvajača olimpijskih medalјa sa teritorije grada - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kojem je tom prilikom uručena Plaketa za poseban doprinos radu Asocijacije i afirmaciji novosadskog sporta.

Predsednik Skupštine Asocijacije sportskih veterana Novog Sada Slavko Obadov se zahvalio gradonačelniku na podršci i naglasio da su sportisti koji danas primaju visoka priznanja lјudi koji su veliki deo svog života uložili u osvajanje izuzetnih sportskih rezultata.

- Oni su proslavili i naš sport i državu u svim krajevima sveta. Zadovolјstvo nam je što će u narednim godinama nići park koji će se naslanjati na SPENS, tzv. Olimpijski park koji u svetu postoji u mnogim gradovima. Time se odaje počast onima koji su osvojili olimpijske medalјe, a mislim da su novosadski sportisti to zaslužili – istakao je Obadov.

Nakon uručenja plaketa i zahvalnica, gradonačelnik je prisustvovao i svečanom otvaranju Kuće sportskih legendi Novog Sada, koja se nalazi u prizemlјu SPENS-a u Južnoj ulici, kod ulaza u klizalište. Ona će služiti za rad na projektima, za istraživačke aktivnosti iz istorije novosadskog sporta, za susrete sa razredima učenika osnovnih i srednjih škola, sa istaknutim sportistima i veteranima, prikazivanje dokumentarnih sportskih filmova i zapisa i drugo.

Platinasta plaketa za jubilej 50 godina za 2020. godinu dodelјena je posthumno Desanki Perović Pešut, za osvojene dve zlatne i tri srebrne medalјe na Svetskom prvenstvu u Finiksu 1970. godine, zatim Dušanu Epifaniću za osvojenu bronzanu medalјu u strelјaštvu u ekipnoj konkurenciji, na istom prvenstvu, a za 2021. godinu Fudbalskom klubu „Vojvodina“ povodom 55 godina od osvajanja prve titule državnog prvaka. Zlatna plaketa za jubilej 40 godina, uručena je Slobodanu Kačaru, Zoranu Pančiću, Srbolјubu Saratliću, Jasmini Perazić, Dušanu Dačiću, Branku Negovanoviću, Miroslavu Jančiću, Gordani Perkučin, Siniši Saravolcu i OJK „Slavija“. Srebrnu plaketu za jubilej 30 godina dobili su za 2020. Nemanja Mirosavlјev i Miodrag Jotić za 2021. godinu. Bronzana plaketa za jubilej 20 godina uručena je Vasi Mijiću, Velјku Petkoviću, članovima odbojkaške reprezentacije SR Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, Zlatku Kesleru, Dragani Milenković, Vesi Novakoviću, a za 2021. godinu bronzanu plaketu su dobili Ilija Đurašinović, Tatijana Trivić, Arpad Šterbik i Goran Marić. Specijalna plaketa predata je Novosadskom rvačkom savezu povodom 100 godina rvanja u Novom Sadu.

Novi Sad, 16. decembar 2021. godine