Čitaj mi

DOČEKAN PRVI REČNI KRUZER U 2023. GODINI

Prvi putnički brod stigao je danas u Novi Sad i tako otvorio ovogodišnju turističku sezonu kruzera u celoj Srbiji. Predstavnici Grada Novog Sada, Prvog parobrodskog društva, i Turističke organizacije Novog Sada dočekali su kruzer „Amaverde“ kojim je stiglo oko 100 putnika iz Amerike.

Na Keju, ispred pontona „DP World“ gde je pristao brod, za putnike je upriličen nastup folklornog društva, uz tamburaše i tradicionalno posluženje, a nakon kulturno-umetničkog programa  gosti broda išli su u obilazak Novog Sada.

Događaju je prisustvovao i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević koji je tom prilikom svim putnicima i članovima posade poželeo dobrodošlicu u Novi Sad.

-  Drago mi je što smo danas u prilici da dočekamo prvi kruzer u Novom Sadu u ovoj godini, čime i otvaramo turističku sezonu kruzera u celoj Srbiji. Broj putničkih brodova koji pristaju u Novom Sadu je iz godine u godinu sve veći. U 2022. godini na putničkom pristaništu u Novom Sadu pristalo je 372 broda, a iskrcalo se preko 35000 putnika, što je više za tri puta, kako brodova, tako i putnika u odnosu na pre desetak godina. Naš zajednički cilj je da se vratimo na nivo od pre Korone, kada je 2019. godine bilo 430 brodova. Jako je važno ono što im ponudimo kada izađu sa broda, jer su uglavnom za njih pripremljeni poludnevni ili celodnevni izleti. U programima obilaska gostiju su uglavnom centar grada i Petrovaradinska tvrđava, poseta muzejima i galerijama, ali i fruškogorskim manastirima i Sremskim Karlovcima. U poslednje vreme, turisti su sve više zainteresovani za obilazak vinarija ali i radionica za pripremanje lokalne hrane na čenejskim salašima – rekao je Milorad Radojević.

Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu u 2022. godini najviše brodova je pristalo u junu i to 68, kada se iskrcalo i najviše putnika 6683, potom slede maj, sa 65 pristajanja brodova i 6321 putnika i septembar, sa 53 pristajanja i 5556 putnika. U najvećem broju su gosti iz država nemačkog govornog područja, zatim turisti iz Francuske i SAD-a.

 

Novi Sad, 22. mart 2023. godine