Čitaj mi

DELEGACIJA NIŽNJEG NOVGORODA POSETILA OŠ „JOVAN POPOVIĆ“

 

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić posetio je Osnovnu školu „Jovan Popović“ sa delegacijom iz Nižnjeg Novgoroda koju čine načelnik Uprave obrazovanja grada Nižnjeg Novgoroda Aleksandar Malkin i direktorka Gimnazije br. 2 Tatjana Kalinina.

- Prošle nedelјe sam boravio u Nižnjem Novgorodu u poseti prosvetnim vlastima ovoga grada, a sada se saradnja nastavlјa, jer su oni trenutno u poseti Novom Sadu. Naš cilј je da u školi „Jovan Popović“ otvorimo dve vrste odelјenja na ruskom jeziku. Jedno odelјenje treba da bude rusko odelјenje u potpunosti, koje će se uvećavati kako deca budu rasla i to je zapravo ruska škola, jer treba da pomognemo lјudima koji rade u NIS-u da mogu da školuju decu na svom maternjem jeziku. Druga stvar u kojoj će nam sada pomoći i NIS jeste omogućavanje bilingvalne nastave za našu decu koja će određene predmete imati na srpskom, a druge na ruskom jeziku, što će ujedno biti deo našeg prosvetnog sistema, sa našim nastavniciama, profesorima i svedočanstvima. Osnovni cilј na kojem trenutno radimo je dogovaranje polaganja za određene licence kako bi naši nastavnici usavršili znanje ruskog jezika. Predstavnici Uprave obrazovanja grada Nižnjeg Novgoroda su ovde da se upoznaju sa nastavnicima ove škole koji će polagati ispite na Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu i dobiti sertifikate - rekao je tom prilikom Radomir Dabetić.

OŠ „Jovan Popović“ je izabrana za ovaj projekat jer ima izdvojen objekat u kojem nastavu pohađaju deca prvog i drugog razreda i deca oštećenog sluha, a koji se nalazi u Ulici Velјka Petrovića 2, pod nazivom "Mala škola". Tu postoji mogućnost nadograđivanja sprata i proširivanje kapaciteta za koje je Grad obezbedio novac. Izrada tog projekta je u toku, a do septembra sledeće godine škola bi trebala biti nadograđena.

Novi Sad, 26. septembar 2013. godine