Čitaj mi

DEČIJE STVARALAŠTVO NA POZORIŠNIM DASKAMA

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić otvorio je u Kulturnom centru Grada Novog Sada pozorišni maraton ''Dođi da glumimo'' koji se održava u okviru manifestacije ''Dečja nedelja''. Na programu će biti prikazano 12 kratkih predstava učenika iz novosadskih škola koje su pripremali sa svojim nastavnicima.

- Mnoga deca idu u pozorište i gledaju predstave u kojima igraju veliki, pravi glumci, ili na koncerte na kojima nastupaju profesionalni muzičari, ali sve to nema toliku vrednost kao predstave u kojima deca sama igraju, pevaju i glume. To je pravi način angažovanja dece i nadam se da će se ovakve aktivnosti odvijati u kontinuitetu, jer je izuzetno važno deci pružiti priliku da bave lepim stvarima i da to pokažu drugima - izjavio je Radomir Dabetić.

Član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić je tom prilikom podsetio na akciju Gradske uprave za obrazovanje zahvaljujući kojoj učenici novosadskih osnovnih i srednjih škola imaju priliku da idu besplatno u pozorište i gledaju predstave koje obrađuju školske lektire.

- Do sada je 4 500 učenika osnovnih i srednjih škola gledalo predstave "Jazavac pred sudom" i "Ujka Vanja", a naš plan je da svi novosadski đaci bar jednom godišnje, na ovaj način posete pozorište. Nadam se da će se u ovaj projekat uključiti i muzeji i galerije, kako bi deci približili programe koji postoje u Novom Sadu, a koje oni nažalost ne posećuju - istakao je Dabetić.

Na Pozorišnom maratonu "Dođi da glumimo", koji se održava po prvi put, predstaviće se 120 dece iz osnovnih škola "Prva vojvođanska brigada", "Dušan Radović", "Ivo Lola Ribar" i "Žarko Zrenjanin". Organizatori su izrazili želju da ovaj program postane tradicionalan i da dobije takmičarski karakter.

Novi Sad, 11. oktobar 2013. godine