Čitaj mi

DECA SA KOSOVA U POSETI NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju u tehničkoj vladi Aleksandrom Vulinom  i načelnikom Južnobačkog upravnog okruga prof. dr Zoranom Miloševićem primio je danas u Gradskoj kući učenike sa učiteljima iz Osnovne škole iz Goraždevca koji su u poseti Novom Sadu tokom uskršnjih praznika.

- U dogovoru i u organizaciji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i načelnikom Južnobačkog upravnog okruga osmislili smo program boravka dece u Novom Sadu i u još nekoliko opština u Vojvodini. Cilj je da se deca sa Kosova u naredna četiri dana druže se sa svojim vršnjacima i da provedu praznike u drugačijem okruženju. Ponosni što smo na dobru saradnju sa ministrom Vulinom koji je učinio mnogo da se probudi svest i prihvati odgovornost u mnogim opštinama u Srbiji koje sada solidarno pomažu narodu sa Kosova. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo i da pomažemo naše sunarodnike koliko je to u našoj moći, a pravi uspeh biće kada budemo mogli da povedemo decu odavde na Kosovo i Metohiju, bez bojazni za njihovu bezbednost – rekao je gradonačelnik Vučević i poželeo deci sve najbolje za praznike i prijatan boravak u Novom Sadu.

Aleksandar Vulin je istakao da će dečica iz Goraždevca tokom posete Novom Sadu doživeti nekoliko dana svojevrsne slobode.

- Ona neće morati da razmišljaju u kojoj ulici se nalaze ili pred kim mogu da govore svojim jezikom. Veoma sam zahvalan gradonačelniku Novog Sada koji se nikada nije oglušio ni na jedan zahtev Srba sa KiM i koji kontinuirano doprinosi i pomaže, kako ličnim prisustvom, tako i pružanjem materijalne pomoći. Time se čini, da uprkos tome što je toliko udaljen od naše južne pokrajine, Novi Sad predstvalja dobrog suseda opštinama na Kosovu. Mera našeg uspeha biće kada ljudi budu mogli da pošalju svoju decu iz Vojvodine u Goraždevac i da se ne plaše za njihovu bezbednost, jer je naš cilj da se postigne i osigura potpuna bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji- rekao je Vulin.

Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji koje pripada Pećkom okrugu, a u njemu se nalazi OŠ „Janko Jovićević“ sa oko 80 učenika, dok blizu 50 učenika pohađa Gimnaziju, Ekonomsko-trgovinsku i Elektro-tehničku školu. Direktor Osnovne škole Milivoje Zdravković se  zahvalio u ime svih roditelja i nastavnika iz Goraždevca gradonačelniku, Kancelariji za KiM i načelnicima upravnih kruga i rekao da se nada da će se deca vratiti iz Novog Sada ponosna na svoju Srbiju sa saznanjem da imaju prijatelje i da neko brine o njima.

Novi Sad, 18. april 2014. godine