Čitaj mi

DECA SA KOSOVA I METOHIJE U POSETI NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić na prijemu u Gradskoj kući pozdravio je učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ koji je osmišljen kao osmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka iz Novog Sada, učenika osnovnih škola „Svetozar Marković Toza“, „Dušan Radović“ i „Žarko Zrenjanin“. U poseti Novom Sadu, boravi četrdesetoro dece uzrasta 12,13 i 14 godina, iz mesta Šilovo, opštine Gnjilane.

- Drago mi je što akcija „Svim srcem za osmeh deteta“  već devetu godinu za redom usrećuje i povezuje decu sa Kosova i Metohije i decu iz Novog Sada. Naš grad je bio i uvek će biti spreman da podrži i pomogne, na koji god način može, Srbe sa Kosova i Metohije i da ih srdačno primi. Zahvaljujem se inicijatorima ovog projekta, svima koji ga podržavaju, a posebno porodicama koje će ugostiti decu sa Kosova. Na ovaj način podržavamo jedni druge, učimo jedni od drugih, a ovo je i prilika da oni upoznaju Novi Sad koji je prošlogodišnji nosilac titule Evropska prestonica kulture, i koji ima mnogo toga da ponudi. Svi smo svesni da uslovi života na Kosovu i Metohiji nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu i da je mnogo izazova sa kojima se tamošnje stanovništvo suočava. Želim vam da u Novom Sadu provedete lepe dane, da se družite, da steknete prijatelje i da tako naše neraskidive veze budu još čvršće. Ja iskreno verujem da je pred novim generacijama slobodniji život, društvo bez predrasuda i bez granica, u kojem je dobrobit svakog čoveka na prvom mestu – rekao je Dalibor Rožić.

Udruženje građana „Novi Sad“ tradicionalno organizuje projekat „Svim srcem za osmeh deteta” koji obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, posetu Sremskim Karlovacima, Beogradu i obilazak Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i druge raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera.

Predsednik udruženja Goran Bajšanski zahvalio se na gostoprimstvu u Gradskoj kući i istakao da se deca sa severa i juga Srbije redovno međusobno posećuju i time stvaraju neraskidiva prijateljstva za ceo život.

Novi Sad, 25. januar 2023. godine