Čitaj mi

DECA SA KOSOVA I METOHIJE U POSETI NOVOM SADU

U okviru projekta "Svim srcem za osmeh deteta" koji realizuje Udruženje građana Novi Sad, četrdesetoro učenika, uzrasta od 12 do 14 godina sa Kosova i Metohije, boravi u osmodnevnoj poseti kod svojih vršnjaka u Novom Sadu. Decu iz mesta Donja Gušterica u Opštini Gračanica i njihove domaćine, učenike osnovnih škola „Dušan Radović" i „Žarko Zrenjanin" primio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

-Grad Novi Sad posredstvom Gradske uprave za kulturu podržava projekat „Srcem za osmeh deteta“ koji ima za cilj da prijateljima sa Kosova, boravkom u našem gradu ulepša svakodnevicu, upoznajući ih sa prirodnim lepotama, kao i sa kulturnim i istorijskim nasleđem grada. Ipak, najveća vrednost ovakvih akcija ogleda se u upoznavanju, razmeni iskustva i sticanju prijateljstva – izjavio je Dalibor Rožić i zahvalio se osnovcima iz škola „Dušan Radović" i „Žarko Zrenjanin" i njihovim roditeljima, na gostoprimstvu pružaju već četvrtu godinu za redom vršnjacima sa Kosova.

U ime prisutnih, članu Gradskog veća za kulturu zahvalio se predsednik Udruženja građana Novi Sad Goran Bajšanski. On je naglasio da su se prethodnih godina rodila nova prijateljstva i da su deca nastavila da se druže i viđaju i nakon boravka u Novom Sadu. Želja organizatora je da u narednim godinama projektom obuhvate što više različitih mesta i više dece sa Kosova.

Prema rečima profesora Osnovne škole „Knez Lazar“ iz Donje Gušterice Radmile Jovanović deca su se radovala dolasku u Novi Sad, ali nisu očekivala toliko topao prijem i gostoprimstvo.

-Shvatili su da granice ne postoje i da su deca svuda ista. Ovakve prilike su neprocenjive, jer rasterećuju decu koja žive teškim životom i vraćaju im osmeh na lice- objasnila je Radmila Jovanović.

U nastavku boravka, deca će imati priliku da pešače po Fruškoj gori, idu na klizanje, da posete Sremske Karlovce, učestvuju u kreativnim radionicama i upoznaju sportiste iz Novog Sada.

Novi Sad, 24. januar 2018. godine