Čitaj mi

DECA SA KOSOVA I METOHIJE U POSETI GRADU NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ u Gradskoj kući. Projekat koji Udruženje građana „Novi Sad“ organizuje po šesti put, osmišlјen je kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka, odnosno dece domaćina iz Novog Sada, učenika OŠ „Svetozar Marković Toza“ i OŠ „Žarko Zrenjanin“. Više od četrdesetoro dece boraviće u gradu od 26. januara do 2. februara, uzrasta su oko 13 godina, dolaze iz opština Peć i Štrpce, a prijemu su prisustvovali i njihovi domaćini, đaci novosadskih škola kod kojih su smešteni.

- Akcija je usmerena ka tome da se deci koja žive u daleko težim uslovima od onih koje mi imamo ovde u Vojvodini i našem gradu, pokaže da nisu sama i da imaju drugare, svoje vršnjake i u drugim gradovima Srbije. Mi zaista mislimo na njih i pomažemo onoliko koliko možemo i to ne nekim velikim i jakim parolama, nego drugarskim i bratskim odnosom. Danas je u Gradskoj kući oko pedeset mališana iz Štrpca, Goraždevca, iz Metohije u poseti svojim vršnjacima u Novom Sadu koji su im pružili smeštaj i gostoprimstvo. Uklјučena su deca iz dve novosadske škole, ali i deca koja idu u druge škole su se prijavila da budu domaćini. To je zaista jedna lepa drugarska, vršnjačka priča koja ima jak intenzitet emocija u kontekstu, nažalost, okolnosti da je mesto na Kosovu i Metohiji, gde naša deca žive pretvoreno u svojevrsni geto u 21. veku, u sred Evrope. Ona tamo imaju potpuno druge uslove za odrastanje, a ovo je prilika da im bar ovih dana pokažemo da brinemo i mislimo o njima. Hvala organizatorima koji to uspešno rade godinama i nadam se da će se ta priča nastaviti. Novi Sad ima veliko srce i širom otvorena vrata za svu decu, a nadam se da će naši drugari i ove godine poneti samo lepe ustiske iz grada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor Osnovne škole „Staja Marković“ iz Štrpca Čedomir Nikolić rekao je da je došlo 44 dece, i to 30 iz Štrpca i 14 iz Goraždevca, kao i šest njihovih nastavnika.

- Opšti utisci su predivni, građani Novog Sada su jako gostoprimlјivi, učenici su zadovolјni i srećni. Naša deca na Kosovu i Metohiji nemaju potpunu slobodu i retke su prilike da se druže sa vršnjacima, da mogu slobodno da šetaju ulicom i da putuju, tako da ove posete mnogo znače. Nadam se da će Novi Sad biti primer drugim opštinama da što češće pozivaju našu decu da borave kod njih, a sa druge strane, pošto se u Štrpcu nalazi Brezovica, skijaški centar, imamo želјu da i deca iz Novog Sada dođu kod nas da se zajedno družimo – rekao je Čedomir Nikolić.

Aktivnosti u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta“ obuhvataju nastavne i vannastavne sadržaje u školama domaćina, posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, bavlјenje raznovrsnim sportskim aktivnostima, kao i druge sadržaje zabavnog karaktera. Kako je naglasio predsednik Udruženja građana „Novi Sad“ Goran Bajšanski, cilј projekta je da se kroz svakodnevne aktivnosti i druženje, deca rasterete i makar povremeno oslobode ružnih slika koje za njih nosi svakodnevica i koje su već duži vremenski period sastavni deo njihovog života.

Novi Sad, 29. januar 2020. godine