Čitaj mi

DAN DRŽAVNOSTI I DAN VOJSKE SRBIJE OBELEŽENI I U NOVOM SADU

Reprezentativnu izložbu „Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije“ u okviru obeležavanja državnog praznika Sretenje – Dan državnosti Srbije svečano je otvorio minitar odbrane Dragan Šutanovac, a pozdravni govor održali su i predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić. Ministar odbrane uručio je u Galeriji Matice srpske 30 vojnih spomen-medalja zaslužnim licima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

- Dan državnosti Srbije obeležava se radi podsećanja na dva suštinska događaja u istoriji srpskog naroda od kojih je jedan Prvi srpski ustank 1804. godine, a drugi proglašenje Sretenjskog ustava - prvog srpskog ustava donetog 15. februara 1835. godine. Srbija se kroz svoju istoriju menjala, jačala i bogatila kroz obrzovanje, kulturu i prosvetu, a sva posrnuća i sav prosperitet Srbije prolazila je i Vojska Srbije. - rekao je ministar Šutanovac i dodao da reprezentativna postavka govori o podvizima vojske kroz decenije na koje smo i danas ponosni i proglasio izložbu otvorenom. Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić rekao je da je istorija mnogo više od običnog popisa događaja i datuma kroz vreme, kao i da su ljudski životi i sudbine utkani u svaku pobedu i poraz naroda koji je stvarao našu zemlju.

- Zadovoljstvo mi je što je našem gradu pripala čast da bude domaćin za obeležavanje nacionalnog praznika, kao i izložbe upriličene tim povodom i to u instituciji koja slavi 185 godina postojanja, a koja je simbol srpske kulture, nauke i umetnosti - Matici srpskoj. Imali smo priliku i da prisustvujemo i počasnom egziciru na Trgu slobode gde su nas pripadnici garde Vojske Srbije svojim performansom podsetili na našu istoriju i tradiciju koju treba negovati i uvek se ponositi njome. – rekao je gradonačelnik Pavličić.

U Galeriji Matice srpske na Trgu galerija, javnosti će nedelju dana biti predstavljeni eksponati od izuzetnog značaja za državu – odlikovanja, medalje i spomenice, a svi građani su dobrodošli na izložbu za koju je ilaz besplatan i koja će biti postavljena od 14. do 22. februara.

Novi Sad, 14. februar 2011. godine