Čitaj mi

ČETVRTI REGIONALNI FORUM MLADIH LIDERA U NOVOM SADU

Četvrti Regionalni forum mladih lidera biće održan u Novom Sadu od 22. do 24. novembra, rečeno je na konferenciji za novinare, a o toj temi govorili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht. Događaj će okupiti oko 200 mladih duštveno angažovanih lјudi sa prostora Zapadnog Balkana, koji će diskutovati sa političarima i liderima regiona o aktuelnim temama i izazovima.

- Ovaj vikend biće u fokusu šire javnosti, i to čini se u evropskim okvirima. Nama je jako stalo da mladi ne budu na marginama, nego da budu direktni učesnici društveno-političkog života. Da znaju šta znači korpus prava, ali i obaveza i odgovornosti. Imaćemo panele sa visokim zvanicama, predsednički panel, premijerski panel, panel gradonačelnika i još mnogo različitih razgovora u kojima će mladi aktivno diskutovati. Jako je važna komunikacija na prostoru Zapadnog Balkana, i zato je Grad partner Evropskom pokretu u Srbiji i Beogradskom fondu za političku izuzetnost, koji su najzaslužniji što se ova konferencija održava u Novom Sadu. Nestrplјivi smo i da čujemo šta će nam poručiti partneri iz Evropske unije, jer je ovaj događaj u kontekstu sveopšte regionalne stabilnosti – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je rekla Sonja Liht, dovesti značajne političare i lјude koji utiču na politički život našeg regiona, nije lak, ni jednostavan posao, a veoma je važno da se oni okupe na jednom mestu.

- Drago mi je što će se okupiti baš u Novom Sadu, gde je ideja Foruma i rođena. Teško je održavati takav format, ali reč je o mladim lјudima koji će oblikovati neposrednu budućnost našeg regiona. Mnogi od njih koji su nosioci promena, ili razmišlјaju da odu ili su već otišli sa ovih prostora, zato je važno ovakvim skupovima ukazati na to da ima mesta za njih i perspektive u ovom regionu, pod uslovom da preuzmu svoj deo odgovornosti. Živimo u trenutku kada je odgovornost svih aktera javnog života ono što nam je najpotrebnije, naročito ako smatramo da je realna evropska perspektiva ono što je svima nama neophodno – istakla je Sonja Liht.

Aleksandar Simurdić najavio je da će, u okviru 20 programskih celina, mladi lideri imati priliku da podele svoja razmišlјanja i ideje, te da postave pitanja o problemima koji opterećuju svakodnevicu.

- Pitanje odlaska je klјučno. Svake godine uradimo presek, i pokaže se da je broj onih koji odlaze iz svojih matičnih država konstantno u porastu. Mnogi talenti i resursi su nepovratno izgublјeni, zato je važno da se kritički razmišlјa, i da se iznose novi predlozi. Otvorićemo pitanje evropske perspetkive, a cilј nam je konstruktivni dijalog. Budućnost ovog dela Evrope je u čvrstoj regionalnoj saradnji, jer moramo makar da usporimo negativne demografske trendove. Treba pronaći tačke okuplјanja i staviti moratorijum na istoriju proteklih decenija – zaklјučio je Simurdić.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera održava se u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji-lokalno veće Novi Sad i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a uz podršku Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Saveta za regionalnu saradnju, Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, Polјskog predsedavanja Berlinskim procesom i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Novi Sad, 19. novembar 2019. godine