Čitaj mi

ČETVRTI KALEIDOSKOP KULTURE OD 2. SEPTEMBRA DO 8. OKTOBRA U NOVOM SADU

Koncert Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, predstave Infanta, poezija Ramba Amadeusa, samo su neki segmenti izvanrednog programa četvrtog Kalidoskopa kulture koji će biti realizovan tokom narednih mesec dana. Kaleidoskop kulture je celogodišnji projekat čiji programi, na kultnim, ali i novim lokacijama već četvrtu godinu zaredom obeležavaju kraj leta u Novom Sadu. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, četiri dana svečanog otvaranja u Kreativnom distriktu, od 2. do 5. septembra, predstavlјaće uvertiru u pet nedelјa, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada.

- Drago mi je što će Novosađani i naši gosti moći da uživaju u rezultatima aktivnosti koje se tokom cele godine odvijaju u okviru Kaleidoskopa. Može se reći da je taj projekat srž Evropske prestonice kulture jer okuplјa građane, umetnike, ustanove i institucije, organizacije oko sadržaja koje zajednički kreiraju i koji na kraju doprinose oplemenjivanju života zajednice. I prostor u kojem se nalazimo, odnosno Kreativni distrikt, i Kaleidoskop pokazuju da Grad veoma uspešno realizuje projekat Evropska prestonica kulture u saradnji sa Fondacijom. To takođe govori da smo, kao sredina, već bili na dobrom putu da kultura postane način života i da bude motor ukupnog razvoja – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Prema rečima direktora Fondacije ''Novi Sad – Evropska prestonica kulture'' Nemanje Milenkovića, nije bilo lako kreirati kulturu zajedništva, ali jedino ona donosi najbolјi mogući rezultat.

- Inovativnost i decentralizacija su osnovne karakteristike ovog programa koji će biti realizovan na pet kultnih mesta kao što su Kreativni distrikt, Korzo, Trg galerija, podgrađe Petrovaradinske tvrđave i SPENS, ali i u Kulturnim stanicama i Novim mestima koja su uredili građani i arhitekte Novog Sada – rekao je Milenković. Na konferenciji je najavlјeno da će naredne godine u okviru EPK biti održan operski spektakl ''Karmen'' a direktor Opere SNP Aleksandar Stankov izjavio je da je to, umetnički i produkciono, najveća i najzahtevnija opera.

- Opera SNP se svrstala među prve operske kuće u regionu, a sa ovim potezom bićemo prvi u Evropi. Ove godine obeležavamo 160 godina od osnivanja SNP, 150 godina od prvog izvođenja Verdijeve Aide i 120 godina od smrti velikana Đuzepea Verdija – istakao je Stankov.

Predsednik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine Goran Despotovski naglasio je da su projekat EPK i jaka podrška Grada Novog Sada značajno doprineli saradnji među ustanovama kulture, a umetnica čiji je projekat odabran na konkursu za Kaleidoskop kulture Darija Dragojlović je istakla motivišući značaj otvaranja novih prostora za kulturu kada je reč o mladim umetnicima.

Kaleidoskop kulture 2021: https://www.youtube.com/watch?v=dYH4-9EVLUI

Novi Sad, 27. avgust 2021. godine