Čitaj mi

ČESTITKA GRADONAČELNIKA VUČEVIĆA POVODOM DANA ŽENA

Drage dame, drage Novosađanke,

Prošlo je 110 godina od kada je prvi put obeležen jedan nacionalni Dan žena, i pre nego što je kao datum određen 8. mart. Prošlo je više od jednog veka otkako su žene prvi put dobile pravo glasa, otkako su politički bile uvažene i poštovane, i to baš u Novom Sadu, na Velikoj narodnoj skupštini, na kojoj je doneta odluka o našoj nacionalnoj budućnosti. Prošla su i neka burna vremena borbe za ženska prava i za ravnopravnost. Mnogo toga je civilizacija promenila, mnoge greške je ispravila, ali borba i dalјe traje.

Zato danas, kada vam glasnije nego inače govorimo o tome koliko smo zahvalni što ste toliko snažne i hrabre, da čak i probleme pretvarate u šanse i ostajete čvrsti stubovi i svojih porodica, i našeg društva, želim da znate da ćemo se uvek boriti da budemo društvo jednakih šansi, da se ne delimo po polu, već da jedina mera za sve budu lјudski kvaliteti, jer nas baš vi učite njima. Zato su lјubav, poštovanje i podrška, najmanje čime možemo da vam uzvratimo. Uvek ćemo vas štititi od teških i ružnih reči, od prozivki, etiketiranja, pa i samog pokušaja bilo kakvog nasilјa.

Znajte, Srbija je jaka onoliko koliko ste vi snažne, slobodne, uvažene, poštovane, jer ravnopravnost je mera uspešnosti jednog društva.

Budite srećne! Svaki dan neka bude vaš, jer i budućnost je ženskog roda.

Čestitam vam Međunarodni dan žena!

Srdačno,

Vaš gradonačelnik
Miloš Vučević

Novi Sad, 7. mart 2019. godine