Čitaj mi

BEZBEDNOST UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U NOVOM SADU POBOLJŠANA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu, koja je održana u Gradskoj kući. Nakon sednice, gradonačelnik je zajedno sa članovima Koordinacionog tela održao konferenciju za novinare na kojoj su izloženi podaci o stanju bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, kao i rezultati koji su ostvareni u proteklom periodu u toj oblasti.

- U drugoj polovini 2014. godine zahvaljujući aktivnostima svih subjekata koji su uključeni u proces uspostavljanja veće bezbednosti u novosadskim školama, beležimo poboljšanje stanja. Tome su svakako doprineli i veća aktivnost ovog Koordinacionog tela, pojačana prisutnost i bolja organizovanost Policijske uprave u Novom Sadu, komunikacija sa osnovnim i srednjim školama i detektovanje ključnih problema uz pomoć Saveta roditelja. Ove godine Grad će uvesti video nadzor u sve škole koje ga trenutno nemaju, naložiće JP „Zavod za izgradnju Grada“ da pojača aktivnosti na poboljšanju dvorišnog osvetljenja u školama, a posebno ćemo akcentovati rešavanje pitanja bezbednosti u saobraćaju i uticati na smanjenje kriminala i zloupotrebe učenika putem društvenih mreža -  rekao je gradonačelnik Vučević i posebno pohvalio akciju „Školarac“ PU u Novom Sadu, naglasivši da je za još bolju bezbednost u školama potrebna saradnja svih - kako škole, tako i roditelja, učenika i medija.

Predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu Vladimir Jelić rekao je da je u većini škola izvršena edukacija roditelja i učenika o nasilju, a pored toga da je usvojen i pilot-projekat Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ koji se tiče postavljanja multizonskih metal-detektor vrata sa rendgenom za skeniranje ručnog prtljaga u toj školi. On je u svom obraćanju istakao još jednu novinu.

-  Očekujem da će nova mera,  a u pitanju je uvođenje identifikacionih kartica  za učenike koje će im omogućavati da ulaze i izlaze iz školskog dvorišta, sprečiti neovlašćen ulazak nepoželjnih lica u škole – rekao je Vladimir Jelić i dodao da će za tu namenu u rebalansu gradskog budžeta biti izdvojen novac za nabavku opreme kako bi se projekat realizovao do kraja godine.

Rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delinkvencije u Odeljenju kriminalističke policije Policijske uprave Novi Sad Nenad Erdeljan rekao je da su aktivnosti policije primetnije, akcije pojačane, a da su one i preventivnog i represivnog karaktera.

-  Radićemo pojačano sa civilnim policajcima koji će obilazili škole bez najave, i koji će zajedno sa školskim policajcima obilaziti ne samo objekat škole, već i kvartove u kojima se škole nalaze – rekao je Nenad Erdeljan i dodao da su u sklopu akcije ''Školarac'', prema službenim podacima, na planu bezbednosti školskih objekata postignuti značajani rezultati.

Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić rekla je da je Radna grupa Koordinacionog tela, čiji je član,  do sada obišla 29 škola i da su neposrednim uvidom i razgovorom sačinjeni izveštaji o stanju bezbednosti učenika i zaposlenih  u školama.

- Pored problema kao što su nedostatak osvetljenja i video nadzora, škole su prepoznale kao problem i elektronsko nasilje. Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji se nizom konkretnih mera posvetio ovom problemu i aktivno radi na njegovom rešavanju - rekla je Biljana Kikić Grujić i dodala da je plan da se do aprila obiđu sve škole u gradu.

Novi Sad, 25. februar 2015. godine