Čitaj mi

APEL ZA RACIONALNU POTROŠNJU VODE

Član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković zajedno su obišli fabriku vode na Limanu u cilju provere količine isporučene vode i opterećenosti kapaciteta.

- Danas smo ovde da bismo informisali građane o stanju fabrike vode kao najznačajnijeg resursa za život građana za koji je odgovorna Gradska uprava. Prilika je da se mediji uvere i prenesu građanima da fabrika radi u uobičajenom režimu, ali ujedno i da prenesu naš apel da će tako i ostati samo ukoliko se građani budu racionalno ponašali. Apelujemo da se u danima ekstremnih temperatura štedi voda, ne zalivaju bašte, terase i travnjaci, jer u tom slučaju moramo pristupiti restrikcijama. Jednostavno, ne postoji fabrika vode koja može da proizvede dovoljno vode ako su sve slavine otvorene. Verujem da će Novosađani pokazati solidarnost u ovim vrelim danima, i unapred se zahvaljujem svima koji se budu odgovorno ponašali – rekao je Zdravko Jelušić.

On je najavio i velike infrastrukturne radove u okviru projekta „Čista Srbija“ kojima će se revitalizovati kanalizacija na Limanima 1 i 2.

- Većina bunara na Štrandu ne radi zbog zagađenosti tla, jer je kanalizacija urađena pre više od 40 godina i došlo je do sleganja na određenim pozicijama. Moraće se raditi revitalizacija pošto je sleganje dovelo do toga da se još 2008. godine isključe reni bunari na Štrandu koji su proizvodili 40% u odnosu na trenutnu proizvodnju. Dakle revitalizacijom kanalizacije na Limanima 1 i 2 bićemo u prilici da obnovimo i svih šest reni bunara na Štrandu i pustimo ih u proizvodnju, a samim tim i podignemo kapacitet vode u Novom Sadu – naglasio je Jelušić.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković istakao je da se za sada proizvodi dovoljno vode i sistem se održava, ali to znači da je sistem prenapregnut i da sve mora da funkcioniše od izvorišta pa do prerade.

- Međutim, ako bude situacija da se voda nenamenski troši, pogotovo noću, kada vidimo da je ogromna potrošnja moraćemo da reagujemo. Najveća potrošnja jedne večeri, u jedan sat posle ponoći, bila je 1860 litara u sekundi, a mi proizvodimo 1300 litara što je više nego dovoljno. To je bilo u delu gde je individualno stanovanje, tako da je potrošnja bila očigledno nenamenska. Zbog toga smo i uveli restrikcije, uspeli smo da u toku jedne večeri napunimo rezervoare, i od tada je stabilno snabdevanje vodom svih građana. Apelujemo da se voda troši namenski, ima je više nego dovoljno, ali za bašte, njive, bazene i neracionalno trošenje je nema. Voda je ograničen resurs i molim sve sugrađane da budu savesni i odgovorni  – rekao je Gvozden Perković.

Novi Sad, 7. jul 2021. godine