Čitaj mi

AMBASADOR JAPANA NA PRIJEMU KOD GRADONAČELNIKA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući ambasadora Japana u Republici Srbiji Nj. E. Masafumija Kurokija, koji je došao u prvu zvaničnu posetu Novom Sadu.

U prijateljskom razgovoru gradonačelnik Miloš Vučević poželeo je dobrodošlicu ambasadoru Kurokiju i istakao značaj nesebične podrške japanskog naroda našoj zemlji, kao i gradu, kroz brojne donacije u raznim sferama. Gradonačelnik Vučević istakao je uspešnu saradnju grada Novog Sada i Japana i tom prilikom ukazao na potpisani sporazum između Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Okajami. Ambasador Masufimi Kuroki se zbog izuzetne saradnje sa novosadskom Gimnazijom „Jovan Jovanović Zmaj“ interesovao i o mogućnosti uvođenja japanskog jezika u srednje škole.

Predstavljajući Novi Sad kao multinacionalnu zajednicu koja tradicionalno neguje dobre međunarodne odnose i kulturnu razmenu, gradonačelnik je tom prilikom naglasio da je Novi Sad veoma pogodno mesto u pogledu investiranja.

Ambasador Japana se zahvalio Gradu Novom Sadu na pomoći koja je prikupljena 2009. godine kada je snažan zemljotres pogodio Japan. Sagovornici su se složili da treba nastaviti razvijanje saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, ali i pospešiti studentsku razmenu.

Ambasador se zahvalio na srdačnom prijemu i naglasio da Novi Sad ima dobre potencijale za dalji razvoj, i složio se sa gradonačelnikom Vučevićem da se dosadašnja saradnja treba unaprediti i u oblastima poljoprivrede, nauke, IT industrije i turizma.

Novi Sad, 22. april 2014. godine