Čitaj mi

AMBASADOR FRANCUSКE U POSETI NOVOM SADU

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović sastali su se, u Gradskoj kući sa ambasadorom Republike Francuske NJ.E. Žan Luj Falkonijem.

Tom prilikom, zamenik gradonačelnika je izrazio zadovoljstvo zbog posete ambasadora Republike Francuske ističući da on značajno doprinosi unapređenju bileteralnih odnosa Srbije i Francuske, ali i  saradnje Grada Novog Sada sa francuskim gradovima i regijama, kao što je Val d' Oaz. On je podsetio na to da je, u februaru ove godine, potpisan Sporazum o uspostavljanju saradnje sa gradom Taverni,  kao i da je predviđeno da, u narednom periodu slični sporazumi budu potpisani i sa opštinama Sen Le la Fore i Lenguen le Ben. 

Jedna od tema bila je i promena lokacije Francuskog instituta u Novom Sadu, budući da je sadašnji objekat u Pašićevoj ulici restitucijom vraćen u posed Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

S obzirom na značaj učenja francuskog jezika i širenja francuske kulture u Novom Sadu,  predstavnici Grada su predložili da Francuski institut ubuduće bude u gradskom poslovnom prostoru, u Ulici Кralja Aleksandra br.14 koji se nalazi u pešačkoj zoni, u starom jezgru grada i u neposrednoj blizini sedišta Fondacije „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture“.

Nakon obilaska novog prostora, Ambasador Žan Luj Falkoni je istakao da on po svim kriterijumima odgovara potrebama Francuskog instituta, jednog od tri ogranka Francuskog instituta u Srbiji. On se zahvalio predstavnicima Grada i izrazio zadovoljstvo što će preseljenje Francuskog centra biti realizovano u 2021. godini kada se obeležava 70 godina rada Francuskog instituta u Srbiji, kao i što će taj centar u punom kapacitetu učestvovati u projektu Novi Sad - Evropska prestonice kulture 2022. godine.

Novi Sad, 21. decembar 2020. godine