Čitaj mi

AMBASADOR ČEŠKE POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je ambasadora Češke u Republici Srbiji Nј.E. Tomaša Kuhtu. Tokom sastanka u Gradskoj kući gradonačelnik i ambasador su pozitivno ocenili dosadašnju saradnju.

Najveća pažnja bila je posvećena dalјem razvoju dobrih odnosa uspostavlјenih na više polјa, posebno u oblasti polјoprivrede i kulture. Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenziviranje uzajamnih kontakata privrednika dve zemlјe, koji su u protekloj godini realno otežani usled globalne pandemije i nemogućnosti organizovanja, između ostalog, sajamskih manifestacija. U tom smislu, diskutovalo se pre svega o jačanju trgovinsko-ekonomske saradnje putem alternativnih, savremenih modela komunikacije i poslovanja, a ambasador Kuhta je potvrdio zainteresovanost za dalјi razvoj trgovinske razmene, investicija, polјoprivrede itd.

Pažnja je takođe bila posvećena pitanjima evropskih integracija i svestranoj podršci koju Češka pruža Srbiji na tom putu. U cilјu toga, naglasio je ambasador, od velikog značaja je podsticanje razvoja lokalnih samouprava, čije osnaživanje kumulativno optimizuje šanse za napredak na nivou cele zemlјe.

Novi Sad, 18. mart 2021. godine