Čitaj mi

8. FESTIVAL MENTALNOG ZDRAVLJA OD 10. OКTOBRA U NOVOM SADU

Više od 40 raznolikih psiholoških i kreativnih sadržaja biće održano, od 10. do 20. oktobra, u okviru 8. Festivala mentalnog zdravlja najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Gradkoj kući. Tom prilikom prisutnima su se obratile v.d načelnica Gradske uprave za zdravstvo Dragana Кojadinović, psihološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine i koordinatorka Festivala mentalnog zdravlja Dragica Jovišević Popović, naučna saradnica Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta UNS i članica Programskog odbora Festivala dr Milica Lazić i menadžerka EU info Point Novi Sad Jelena Anđelovski.

Festival mentalnog zdravlja koji pokreće važne društvene teme i preispituje položaj mentalnog zdravlja u društvu, od 2016. godine organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa relevantnim ustanovama i organizacijama, a podržava ga Grad Novi Sad i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Prema rečima v.d načelnice Gradske uprave za zdravstvo Dragana Кojadinović, podrškom projektu „Svi zajedno za bolje mentalno zdravlje u Novom Sadu u 2023. godini“ u okviru kojeg se realizuje Festival mentalnog zdravlja, Grad nastavlja kontinuitet podrške aktivnostima koje promovišu mentalno zdravlje i prevenciju mentalnih poremećaja.

- Iako Grad Novi Sad preko deset godina izdvaja sredstva za projekte koje u tom cilju realizuju zdravstvene ustanove i udruženja sada se, možda i više nego ranije, prepoznaje značaj mentalnog zdravlja i povezanost sa opštim zdravljem. Ove godine, od ukupnog broja projekata odobrenih po javnim konkursima iz oblasti zdravstva, dve trećine čine projekti kojima se direktno i indirektno utiče na unapređenje mentalnog zdravlja, a aktivnosti koje se finansiraju usmerene su na edukaciju dece, vaspitačica, nastavnika i stručnih saradnika, trudnica, penzionera, osetljivih društvenih grupa, budućih volontera, kao i opšte populacije- izjavila je Dragana Кojadinović.

Кoordinatorka Festivala Dragica Jovišević Popović je izrazila je zadovoljstvo što je Novi Sad poslužio kao primer dobre prakse i model po kojem će se ove godine Festival mentalnog zdravlja održati i u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Кragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore. Ona je istakla da je tema ovogodišnjeg Festivala empatija.

- Nakon nemilih događaja iz maja meseca želeli smo da se sveobuhvatno bavimo ovom temom, i pružimo posetiocima priliku da nauče o ovom fenomenu iz ugla različitih disciplina, poput psihologije, pedagogije, antropologije, medicine, socijalnog rada, javnog zdravlja i slično. Pored toga, posetioci će moći da besplatno iskuse prakse koje unapređuju mentalno zdravlje pojedinca i zajednice, razvijaju empatiju i osetljivost koja je nužna za međusobno razumevanje različitih društvenih grupa – dece, mladih, starijih, marginalizovanih, obespravljenih - objasnila je Dragica Jovišević Popović.

Organizatori manifestacie pozvali su Novosađane na otvaranje Festivala, 10. oktobra kada se obeležava i Svetski dan mentalnog zdravlja. Festival će započeti defileom učenika novosadskih srednjih škola i članova Udruženja „Doktori klovnovi“, sa Trga slobode, u 17 časova. Centralni deo programa biće održan u 17.20 časova, u dvorištu Sokolskog doma, gde će nastupiti ekipa Državnog posla, bend КC „Sklonište“ i orkestar „Dobri ljudi“ koji čine učenici SOŠO „dr Milan Petrović“. Tom prilikom, na izložbenim štandovima svoje aktivnosti predstaviće organizacije koje pružaju psihološku pomoć i učestvuju u organizaciji Festivala.

I ostali sadržaji 8. Festivala mentalnog zdravlja su besplatni, a program je dostupan na ovom linku: http://izjzv.org.rs/app/FMZ/

Novi Sad, 5. oktobar 2023. godine