Čitaj mi

5. SUSRETI DOBROVOLJNIH VATROGASACA VOJVODINE

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić primio je u svečanoj sali Gradske kuće predstavnike vatrogasnih organizacija, koji učestvuju na 5. Susretima dobrovoljnih vatrogasaca Vojvodine, koji se ove godine po prvi put održava u Novom Sadu.

Susrete dobrovoljnih vatrogasaca Vojvodine organizuje Vatrogasni savez Vojvodine i Vatrogasni savez grada Novog Sada sa ciljem da afirmiše vatrogastvo kroz prikazivanje tehnika i veština u izvršavanju različitih zadataka na zaštiti od požara i spasavanju,  kao i zaštitu od požara i vatrogastvo među građananima. Takođe, namera organizatora je i da pozovu građane da se uključe u izvršavanje određenih zadataka i podignu nivo svesti o zaštiti od požara i bezbednosti.

- Grad Novi Sad prepoznaje značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava čiji članovi odvajaju deo svog slobodnog vremena da bi dali doprinos društvu. Ovi susreti su prilika da se promovišu vrednosti tih humanitarnih i stručnih organizacija, kao i da se građani edukuju i shvate da mogu puno da učine za opštu, ali i ličnu bezbednost - izjavio je Borko Ilić i dodao da je veoma važno što su nadležne institucije uključile dobrovoljna vatrogasna društva u izradu novog Zakona o protivpožarnoj zaštiti.

Predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine Branislav Čolak se zahvalio Gradu, koji je domaćin 5. Susreta i istakao da manifestacija u kojoj učestvuje blizu 120 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vojvodine nema takmičarski karakter, već da je namera organizatora da građanima prikažu svoje veštine i afirmišu protivpožarnu kulturu.
-Vatrogasni savez Vojvodine broji oko 25 hiljada članova u 35 gradova i opština. Mi smo spremni da pomognemo u svim vidovima vanrednih situacija, međutim naša oprema je stara i tu nam je potrebna pomoć šire društvene zajednice – izjavio je Branislav Čolak.

Nakon prijema, zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić je prisustvovao svečanom  otvaranju ove manifestacije na Trgu slobode, a nakon toga su usledili nastupi vatrogasnih ekipa, vežbe na vozilima, performansi i radionice, a zainteresovane građane instruktori su obučavali kako da rukuju vatrogasnim aparatima.

Novi Sad, 28. septembar 2013. godine