Čitaj mi

"365 DANA ZA MENTALNO ZDRAVLJE" U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj učestvovao je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena kampanja protiv socijalne isključenosti osoba sa mentalnim teškoćama, a čiji je organizator "Caritas Dekanata Novi Sad". U okviru te kampanje različitim edukativnim aktivnostima u prisustvu mnogih novosadskih organizacija i udruženja koje se bave problematikom mentalnog zdravlja obeležen je Svetski dan mentalnog zdravlja.

- Grad aktivno učestvuje i podržava sve projekte koji se tiču mentalnog zdravlja. Mi smo uvek tu da učešćem u različitim projektima uputimo i edukujemo široku javnost da mentalno oboleli pacijenti mogu da ozdrave i da tih ljudi ne treba da se plašimo. U javnosti se relativno malo priča o duševnim poremećajima i pacijenti koji imaju mentalnih problema su, nažalost, često otuđeni od društene zajednice, a to se mora promeniti - rekao je član Gradskog veća prof. dr Kiralj i dodao da će Grad uvek aktivno biti uključen u kampanju protiv socijalne isključenosti osoba sa mentalnim teškoćama.

„Caritas“ je aktivan na projektu Promocija mentalnog zdravlja u Srbiji, koji sprovodi u saradnji sa Caritasom Italije. Kao rezultat saradnje u Novom Sadu je 15 meseci uspešno delovao Dnevni centar za mentalno zdravlje, koji je nudio podršku, osnaživanje i socijalnu rehabilitaciju osobama sa mentalnim teškoćama. Rad s korisnicima nastavljen je volonterskim angažmanom u saradnji sa Instututom za psihijatriju KC u Novom Sadu.

 

Novi Sad, 10. oktobar 2011. godine