Čitaj mi

20. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE U NOVOM SADU

Svetska premijera plesne predstave „Faun“ italijanskog Baleta Torina, kao i tri predstave jedne od vodećih svetskih trupa, Holandski teatar igre deo su programa jubilarnog 20. Beogradskog festivala igre koji će biti održan u Novom Sadu. Kako je najavlјeno na konferenciji za novinare, u Gradskoj kući, predstave će biti održane na sceni Srpskog narodnog pozorišta gde će 5. aprila, sa početkom u 20 časova nastupiti Balet Torina, a u isto vreme 7. i 8. aprila Holandski teatar igre.

Konferenciji za novinare prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je čestitao organizatorima jubilej ističući da Grad Novi Sad prepoznaje začaj Festivala i da svesrdno podržava njegovu realizaciju tako da novosadska publika već 19 godina ima priliku da uživa u vrhunskim igračkim predstavama iz celog sveta.

- Ponosni smo na Beogradski festival igre koji je već odavno čvrsto pozicioniran na svetskoj mapi savremene umetničke igre. Radi se o ozbilјnoj manifestaciji koja domaću publiku upoznaje sa najbolјim svetskim umetnicima iz ove oblasti, ali ne zaboravlјa ni mlade, još uvek nedovolјno afirmisane umetnike kojima pruža priliku da se predstave i pokažu šta znaju- izjavio je Dalibor Rožić.

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung izrazila je zadovolјstvo što se Festival već 19 godina održava i u Novom Sadu gde na sceni Srpskog narodnog pozorišta mogu da se odigraju velike predstave.

- Pošto u Beogradu nemamo adekvatnu scenu za igranje, Novi Sad je postao dom za sve one velike produkcije koje su važan deo našeg programa. Tako je i ove godine sa Baletom Torina i Holandskim teatrom igre, trupom od 50 igrača i tri svetski poznata koreografa koji su već ušli u istoriju savremene igre - naglasila je Aja Jung i zahvalila se svim partnerima koji godinama podržavaju Festival i veruju da on, dok traje, može da usmeri pažnju sveta na savremenu umetnost.

Ambasador Kralјevine Holandije Jost Reinćes ukazao je na značaj trupe Holandski teatar igre iz Haga koja, ove godine, sedmi put učestvuje na Beogradskom festivalu igre. On je pozvao novosadsku publiku da 7. i 8. aprila dođu u SNP i pogledaju komade „Trasa“, „Bogovi i psi“ i „Figure u izumiranju [1.0]“.

Prema rečima direktora Italijanskog instituta za kulturu Roberta Činkote učešće tri trupe iz Italije u programu ovogodišnjeg Festivala nastavak je duge i uspešne saradnje Ambasade Republike Italije sa Beogradskim festivalom igre i Nacionalnom asocijacijom za igru.

Novi Sad, 13. mart 2023. godine