Čitaj mi

POTPISANO PISMO O NAMERAMA O USPOSTAVLJANJU SARADNJE IZMEĐU NOVOG SADA I ALANJE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Opštine Alanja iz Turske Adem Murat Judžel potpisali su Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje između dva grada, u prisustvu ambasadora Republike Turske u Beogradu NJ.E. Hamija Aksoja. Čelnici dva grada su procenili da postoje objektivne mogućnosti za razvijanje partnerskih odnosa, pre svega u oblasti turizma zbog velikog potencijala oba grada u toj privrednoj grani, zatim u oblasti kulture, imajući u vidu da je Novi Sad aktuelna  Evropska prestonica kulture 2022. godine, kao i oblastima sporta i obrazovanja.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što Novi Sad u ovim izazovnim vremenima širi mrežu svojih prijatelja i gradova sa kojima sarađuje, što služi na ponos svih Novosađana. Ponosan sam na ono što je Grad napravio u prethodnih deset godina duplirajući broj gradova prijatelja. Počeli smo sa Modenom, a danas imamo veliki broj gradova pobratima. Ovo je značajan dan za sve, pošto je Alanja prvi grad iz Turske sa kojom Novi Sad realizuje ovakav vid saradnje na najvišem nivou. Raduje me činjenica da ćemo u praksi  primenjivati ono što stoji na papiru, a to je saradnja u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta i turizma. Ovo je potvrda dobrih odnosa dve države i strateški interes Srbije je da ima najbolje moguće odnose sa Turskom zbog njenog važnog uticaja na zemlje Zapadnog Balkana. Ne treba zaboraviti da je Turska jedan od najvećih investitora u Srbiji. Кroz istoriju smo imali različite odnose, ali danas smo spremni da otvorimo novo poglavlje dobre saradnje. U poseti našoj zemlji pre nekoliko dana je bio i ministar spoljnih poslova Turske, a očekujemo i dolazak predsednika Erdogana u toku leta, što je samo pokazatelj dobrih odnosa dve države- rekao je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Opštine Alanja Adem Murat Judžel je istakao da je danas učinjen prvi korak ka uspostavljanju trajnog prijateljstva između Novog Sada i  Alanje.

-Potpisivanjem pisma o namerama doprinosimo uspostavljanju odnosa u oblasti kulture, turizma, sporta, istorije i obrazovanja. Alanja već 30 godina neguje dobre odnose sa 21 zemljom, a Nemačka, Litvanija, Finska, Makedonija i Кina su samo neke od njih. Uz to, Alanja je multikulturalan i multinacionalan grad u kome je svoj dom pronašlo preko 50 hiljada stranaca, pripadnika 130 različitih naroda. Ponosni smo što predstvljamo mesto susreta tolikih naroda. Nadam se da će potpisivanje ovog dokumenta doneti dobrobit za oba grada- rekao je Adem Murat Judžel i dodao da je namera da u što kraćem vremenu, preduzmu konkretne korake ka ostvarenju tog cilja.

Novi Sad, 20. jun 2022. godine