Читај ми

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА ЛАНТЕРНИ АТРИЈУМА МУЗЕЈА ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са чланом Градског већа за културу Вањом Вученовићем присуствовао свечаном отварању атријума у централном делу Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави. Централна зграда Музеја Града налази се на Горњем платоу Петроварадинске тврђаве у објекту познатом као Топовњача. То је монументална барокна грађевина, правоугаоне основе са дворишним атријумским простором у средишњем делу, грађена у периоду од 1755. до 1760. године.  У складу са захтевом Градске управе за културу и Музеја Града Новог Сада да се изврши реконструкција лантерне због лошег стања у коме се налазила и на основу услова и мера заштите прописаних од стране Завода за заштиту споменика културе, ЈП „Завод за изградњу града“ је реализовало ту инвестицију, а атријум ће бити у функцији изложбеног простора Музеја.

- Град Нови Сад може да се поноси комплетно реновираним простором у оквиру зграде Музеја града на Петроварадинској тврђави који сада представља нов, величанствен део објекта са новом лантерном и осветљењем. У питању је атријум, који поред тога што је у потпуности функционалан простор у служби културе, има и велики  историјски значај. Град и ЈП „Завод за изградњу града“ су заједнички инвестирали средства за ту намену издвојивши око 25 милиона динара. Позивам све Новосађане, као и бројне госте нашег града, да виде понуду и садржаје Музеја града и да уживају у новом, импресивном изложбеном простору. Ми у домену културе имамо много тога квалитетног да понудимо, а овај атријум ће само још више употпунити културну понуду града, све у контексту Новог Сада као кандидата за Европску престоницу културе - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић се обратио присутнима рекавши да су Новосађани добили величанствен простор на којем му могу позавидети многи градови у земљи и иностранству, а који ће због своје функционалности и атрактивности служити за излагање бројних културних садржаја и одржавање манифестација.

Директорица Музеја Града Новог Сада Весна Јовичић рекла је да је простор где је сада потпуно сређен атријум, годинама привођен намени, кроз бројне реконструкције, адаптације и санације због дотрајалости, а тај велики пројекат је успешно окончан захваљујући, како слуху за тако велику инвестицију, тако и исказаном разумевању градоначелника Милоша Вучевића и ЈП “ Завод за изградњу града“ чији су стручњаци дали немерљив допринос.

У оквиру радова извршено је уклањање постојеће лантерне атријума објекта, изграђена је нова, лакша, челично-стаклена лантерна која је постављена изнад кровног венца атријума. Окончани су и радови на обијању постојећег комплетног кровног венца и израђен је нови, ширине 105 цм у дужини од 110 метара. На челичним кровним носачима монтиране су стаклене површине у алуминијумским рамовима који се међусобно спајају и који су уједно и кровни покривач лантерне. Такође, уклоњен је дограђени део санитарног блока у јужном делу атријума и унутрашњост дела атријума Музеја је доведена у функционално стање.

Нови Сад, 17. децембар 2015. године