Čitaj mi

ZAVRŠENI RADOVI NA LANTERNI ATRIJUMA MUZEJA GRADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za kulturu Vanjom Vučenovićem prisustvovao svečanom otvaranju atrijuma u centralnom delu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi. Centralna zgrada Muzeja Grada nalazi se na Gornjem platou Petrovaradinske tvrđave u objektu poznatom kao Topovnjača. To je monumentalna barokna građevina, pravougaone osnove sa dvorišnim atrijumskim prostorom u središnjem delu, građena u periodu od 1755. do 1760. godine.  U skladu sa zahtevom Gradske uprave za kulturu i Muzeja Grada Novog Sada da se izvrši rekonstrukcija lanterne zbog lošeg stanja u kome se nalazila i na osnovu uslova i mera zaštite propisanih od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture, JP „Zavod za izgradnju grada“ je realizovalo tu investiciju, a atrijum će biti u funkciji izložbenog prostora Muzeja.

- Grad Novi Sad može da se ponosi kompletno renoviranim prostorom u okviru zgrade Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi koji sada predstavlјa nov, veličanstven deo objekta sa novom lanternom i osvetlјenjem. U pitanju je atrijum, koji pored toga što je u potpunosti funkcionalan prostor u službi kulture, ima i veliki  istorijski značaj. Grad i JP „Zavod za izgradnju grada“ su zajednički investirali sredstva za tu namenu izdvojivši oko 25 miliona dinara. Pozivam sve Novosađane, kao i brojne goste našeg grada, da vide ponudu i sadržaje Muzeja grada i da uživaju u novom, impresivnom izložbenom prostoru. Mi u domenu kulture imamo mnogo toga kvalitetnog da ponudimo, a ovaj atrijum će samo još više upotpuniti kulturnu ponudu grada, sve u kontekstu Novog Sada kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović se obratio prisutnima rekavši da su Novosađani dobili veličanstven prostor na kojem mu mogu pozavideti mnogi gradovi u zemlјi i inostranstvu, a koji će zbog svoje funkcionalnosti i atraktivnosti služiti za izlaganje brojnih kulturnih sadržaja i održavanje manifestacija.

Direktorica Muzeja Grada Novog Sada Vesna Jovičić rekla je da je prostor gde je sada potpuno sređen atrijum, godinama privođen nameni, kroz brojne rekonstrukcije, adaptacije i sanacije zbog dotrajalosti, a taj veliki projekat je uspešno okončan zahvalјujući, kako sluhu za tako veliku investiciju, tako i iskazanom razumevanju gradonačelnika Miloša Vučevića i JP “ Zavod za izgradnju grada“ čiji su stručnjaci dali nemerlјiv doprinos.

U okviru radova izvršeno je uklanjanje postojeće lanterne atrijuma objekta, izgrađena je nova, lakša, čelično-staklena lanterna koja je postavlјena iznad krovnog venca atrijuma. Okončani su i radovi na obijanju postojećeg kompletnog krovnog venca i izrađen je novi, širine 105 cm u dužini od 110 metara. Na čeličnim krovnim nosačima montirane su staklene površine u aluminijumskim ramovima koji se međusobno spajaju i koji su ujedno i krovni pokrivač lanterne. Takođe, uklonjen je dograđeni deo sanitarnog bloka u južnom delu atrijuma i unutrašnjost dela atrijuma Muzeja je dovedena u funkcionalno stanje.

Novi Sad, 17. decembar 2015. godine