Читај ми

СВЕЧАНО ОТВОРЕН 83. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕДЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању 83. Међународног сајма пољопривреде који је званично отворио председник Републике Србије Томислав Николић. Присутнима су се том приликом обратили и министар привреде у Влади Републике Србије Жељко Сертић, министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић, амбасадор Италије у Србији Њ.Е. Ђузепе Манцо, као и директор Сајма Слободан Цветковић. Број излагача и посетилаца, промоција производа и услуга из 60 земаља света, као и остварени пословни резултати, доприносе да се Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду налази међу десет најзначајнијих сајмова пољопривреде у Европи.

- Већ 83 године Нови Сад отвара своја врата за највећу и најзначајнију сморту аграра у овом делу Европе. Ово је једна лепа прича која траје и која има сигурну будућност. Желим да се захвалим земљи-партнеру Италији, као и амбасадору Италије на подршци у организацији овог сајма који ове године има преко 1500 излагача из 60 држава. Сведоци смо тога да сваке године имамо све већи број држава и излагача и то је оно што нас охрабрује. Очекујемо да ћемо у наредним годинама имати један динамичан развој пољопривреде у Србији, јер имамо и добру, квалитетну земљу, затим пожртвоване и вредне пољопривреднике, наше паоре, а пре свега одлучну политику Владе Републике Србије да се прекине са калкулантском политиком која се на први корак чинила пријемчивом, а суштински ништа добро није доносила ни аграру, ни нашим пољопривредним произвођачима. Убеђен сам да ће бити много склопљених послова на овом сајму, а радује ме чињеница да Нови Сад повећава број гостију из дана у дан, захваљујући свакако и овој манифестацији. О томе сведочи и податак да је већ сада, у прва четири месеца, забележено 23% више гостију него у том периоду 2015. године - рекао је градоначелник Милош Вучевић пожелевши свима добродошлицу у Нови Сад.

Председник Републике Србије Томислав Николић рекао је да о значају Међународног пољопривредног сајма говори чињеница да нема значајније компаније за произвођну пољопривредних машина, садног материјала, семена, ђубрива или заштите која није макар једном наступила на њему.

-Стратешки циљеви Србије у области пољопривреде су у претходном периоду редефинисани, тако да ће спровођење пројеката довести до пуне искоришћености наших потенцијала и развоја целе Србије - рекао је председник Николић свечано отворивши 83. Међународни сајам пољопривреде.

Министар привреде Жељко Сертић је изјавио да је Србија земља кандидат за чланство у ЕУ и истакао да су за захтевну европску утакмицу њени најбољи играчи пољопривреда и прехрамбена индустрија.

- Важно је континурано улагање и увођење најмодернијих процеса производње, али и да се приозвођачи удружују за заједнички наступ у иностранству - рекао је Сертић и додао да ће им држава у томе помагати.

На тој манифестацији која ће бити одржана у Новом Саду од суботе - 14. маја до петка - 20. маја, биће представљено око 1500 излагача из 60 земаља и најзначајнији домаћи привредници из области аграра и грана које имају везе с пољопривредом. Такође, током седам дана Пољопривредног сајма, у Конгресном центру "Мастер" Новосадског сајма, очекује се велики број конференција, пословних и стручних скупова, саветовања, округлих столова, промоција, презентација, уручења награда. Земља партнер 83. Међународног пољопривредног сајма је Италија, која наступа са 16 компанија у Хали 1 Новосадског сајма.

Нови Сад, 14. мај 2016. године