Čitaj mi

SVEČANO OTVOREN 83. MEĐUNARODNI SAJAM POLjOPRIVREDE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju 83. Međunarodnog sajma poljoprivrede koji je zvanično otvorio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Prisutnima su se tom prilikom obratili i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković, ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Đuzepe Manco, kao i direktor Sajma Slobodan Cvetković. Broj izlagača i posetilaca, promocija proizvoda i usluga iz 60 zemalja sveta, kao i ostvareni poslovni rezultati, doprinose da se Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu nalazi među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi.

- Već 83 godine Novi Sad otvara svoja vrata za najveću i najznačajniju smortu agrara u ovom delu Evrope. Ovo je jedna lepa priča koja traje i koja ima sigurnu budućnost. Želim da se zahvalim zemlji-partneru Italiji, kao i ambasadoru Italije na podršci u organizaciji ovog sajma koji ove godine ima preko 1500 izlagača iz 60 država. Svedoci smo toga da svake godine imamo sve veći broj država i izlagača i to je ono što nas ohrabruje. Očekujemo da ćemo u narednim godinama imati jedan dinamičan razvoj poljoprivrede u Srbiji, jer imamo i dobru, kvalitetnu zemlju, zatim požrtvovane i vredne poljoprivrednike, naše paore, a pre svega odlučnu politiku Vlade Republike Srbije da se prekine sa kalkulantskom politikom koja se na prvi korak činila prijemčivom, a suštinski ništa dobro nije donosila ni agraru, ni našim poljoprivrednim proizvođačima. Ubeđen sam da će biti mnogo sklopljenih poslova na ovom sajmu, a raduje me činjenica da Novi Sad povećava broj gostiju iz dana u dan, zahvaljujući svakako i ovoj manifestaciji. O tome svedoči i podatak da je već sada, u prva četiri meseca, zabeleženo 23% više gostiju nego u tom periodu 2015. godine - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević poželevši svima dobrodošlicu u Novi Sad.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je da o značaju Međunarodnog poljoprivrednog sajma govori činjenica da nema značajnije kompanije za proizvođnu poljoprivrednih mašina, sadnog materijala, semena, đubriva ili zaštite koja nije makar jednom nastupila na njemu.

-Strateški ciljevi Srbije u oblasti poljoprivrede su u prethodnom periodu redefinisani, tako da će sprovođenje projekata dovesti do pune iskorišćenosti naših potencijala i razvoja cele Srbije - rekao je predsednik Nikolić svečano otvorivši 83. Međunarodni sajam poljoprivrede.

Ministar privrede Željko Sertić je izjavio da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU i istakao da su za zahtevnu evropsku utakmicu njeni najbolji igrači poljoprivreda i prehrambena industrija.

- Važno je kontinurano ulaganje i uvođenje najmodernijih procesa proizvodnje, ali i da se priozvođači udružuju za zajednički nastup u inostranstvu - rekao je Sertić i dodao da će im država u tome pomagati.

Na toj manifestaciji koja će biti održana u Novom Sadu od subote - 14. maja do petka - 20. maja, biće predstavljeno oko 1500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom. Takođe, tokom sedam dana Poljoprivrednog sajma, u Kongresnom centru "Master" Novosadskog sajma, očekuje se veliki broj konferencija, poslovnih i stručnih skupova, savetovanja, okruglih stolova, promocija, prezentacija, uručenja nagrada. Zemlja partner 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija, koja nastupa sa 16 kompanija u Hali 1 Novosadskog sajma.

Novi Sad, 14. maj 2016. godine