Читај ми

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ У НОВОМ САДУ ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЕВРОПСКИХ ЦРКАВА

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је у Градској кући организаторе и учеснике Генералне скупштине Конференције европских цркава која ће бити одржана у Новом Саду. Састанку је присуствовало осам чланова делегације Конференције европских цркава, док је Високопречасни Кристофер Хил, председавајући те Конференције, најавио да ће Генерална Скупштина трајати од 28. маја до 7. јуна 2018. године.

- Имамо изузетну част да угостимо у Градској кући највишу делегацију Конференције европских цркава. Разлог њихове посете је договор у вези са Генералном скупштином тог  тела, која ће бити одржана следеће године у овом периоду, у нашем граду. То је свакако још један доказ да Нови Сад постаје озбиљна европска престоница и веома смо поносни на то. Данас ћемо водити разговоре о томе које би теме могле да се покрену следеће године на том скупу, а свакако ће неке од њих бити везане за будућност Европе и свих земаља на континенту. Мишљење овако високе делегације, свакако може да утиче на пут Новог Сада,  Војводине и Србије ка Европској унији и зато смо отворени за сваки дијалог - рекао је Срђан Кружевић и нагласио да ће Нови Сад бити одличан град-домаћин свих 500 учесника из целе Европе чије присуство се очекује наредне године.

Конференција европских цркава представља међународну верску организацију која посредује у међурелигијском дијалогу и заступа интересе цркава пред међународним институцијама као што су Европска Комисија и Европски Парламент. Седиште ове организације је у Бриселу, а чланови Конференције европских цркава су 115 традиционалних цркава и верских заједница из 40 земаља Европе.

Председавајући Конференције европских цркава Високопречасни Кристофер Хил истакао је да су мултиконфесионалност, мултиетичност и мултикултуралност које красе град, оно што је Нови Сад определило за домаћина 2018. године.

- На скупу ћемо имати прилику да видимо каква је улога цркава и чему то у Европи ових дана, хришћанска црква може да посведочи. Нарочито нас интересује тема  гостопримства, у данашњој Европи која се рапидно мења. Миграције су нешто са чиме њени становници имају прилично потешкоћа, имајући у виду актуелна дешавања, а знам да се то и овде у Србији намеће као значајно питање. Такође, посветићемо се хришћанском поимању питања правде, како оне унутрашње, тако и оне економске правде, у смислу поседовања довољно средстава за живот – рекао је Високопречасни Кристофер и рекао да се радује доласку Конференције у Нови Сад наредне године и сарадњи са Градом Новим Садом.

Нови Сад, 2. јун 2017. године