Čitaj mi

SLEDEĆE GODINE U NOVOM SADU GENERALNA SKUPŠTINA KONFERENCIJE EVROPSKIH CRKAVA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je u Gradskoj kući organizatore i učesnike Generalne skupštine Konferencije evropskih crkava koja će biti održana u Novom Sadu. Sastanku je prisustvovalo osam članova delegacije Konferencije evropskih crkava, dok je Visokoprečasni Kristofer Hil, predsedavajući te Konferencije, najavio da će Generalna Skupština trajati od 28. maja do 7. juna 2018. godine.

- Imamo izuzetnu čast da ugostimo u Gradskoj kući najvišu delegaciju Konferencije evropskih crkava. Razlog njihove posete je dogovor u vezi sa Generalnom skupštinom tog  tela, koja će biti održana sledeće godine u ovom periodu, u našem gradu. To je svakako još jedan dokaz da Novi Sad postaje ozbilјna evropska prestonica i veoma smo ponosni na to. Danas ćemo voditi razgovore o tome koje bi teme mogle da se pokrenu sledeće godine na tom skupu, a svakako će neke od njih biti vezane za budućnost Evrope i svih zemalјa na kontinentu. Mišlјenje ovako visoke delegacije, svakako može da utiče na put Novog Sada,  Vojvodine i Srbije ka Evropskoj uniji i zato smo otvoreni za svaki dijalog - rekao je Srđan Kružević i naglasio da će Novi Sad biti odličan grad-domaćin svih 500 učesnika iz cele Evrope čije prisustvo se očekuje naredne godine.

Konferencija evropskih crkava predstavlјa međunarodnu versku organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese crkava pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska Komisija i Evropski Parlament. Sedište ove organizacije je u Briselu, a članovi Konferencije evropskih crkava su 115 tradicionalnih crkava i verskih zajednica iz 40 zemalјa Evrope.

Predsedavajući Konferencije evropskih crkava Visokoprečasni Kristofer Hil istakao je da su multikonfesionalnost, multietičnost i multikulturalnost koje krase grad, ono što je Novi Sad opredelilo za domaćina 2018. godine.

- Na skupu ćemo imati priliku da vidimo kakva je uloga crkava i čemu to u Evropi ovih dana, hrišćanska crkva može da posvedoči. Naročito nas interesuje tema  gostoprimstva, u današnjoj Evropi koja se rapidno menja. Migracije su nešto sa čime njeni stanovnici imaju prilično poteškoća, imajući u vidu aktuelna dešavanja, a znam da se to i ovde u Srbiji nameće kao značajno pitanje. Takođe, posvetićemo se hrišćanskom poimanju pitanja pravde, kako one unutrašnje, tako i one ekonomske pravde, u smislu posedovanja dovolјno sredstava za život – rekao je Visokoprečasni Kristofer i rekao da se raduje dolasku Konferencije u Novi Sad naredne godine i saradnji sa Gradom Novim Sadom.

Novi Sad, 2. jun 2017. godine