Читај ми

РАДНА ПОСЕТА ПОМОЋНИКА МИНИСТРА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НОВОМ САДУ

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић посетио је Град Нови Сад и том приликом одржао састанак са чланом Градског већа за управу и прописе Миланом Ђурићем и замеником начелника Градске управе за опште послове Милованом Амиџићем. Тема састанка је била почетак  примене одредаба Закона о општем управном поступку у вези са обавезном разменом података из службених евиденција. 

- Градске управе Града Новог Сада су спремне за примену Новог Закона о општем управном поступку. Што се тиче база података, тачније, оних података чије вођење је у надлежности Града Новог Сада они су били доступни и размењивали су се службено између органа Града и пре ступања на снагу новог Закона, тако да ће се та пракса наставити и даље. То не значи да ће грађани добијати документе бесплатно, него ће органи између себе бесплатно размењивати документа као што је био случај и пре ступања на снагу овог Закона. Плаћање административних такси регулисано је Законом о републичким административним таксама, а не Законом о општем управном поступку - рекао је Милован Амиџић.

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Дражен Маравић је рекао да је  примена првих одредби Закона о општем управном поступку почела 8. јуна ове године.

- Обавеза размене података из службених евиденција односи се на податке садржане у евиденцијама, а не на документа. То значи да грађани више не морају да прибављају документа са тим подацима од органа, већ се ти подаци директно прибављају кроз службену комуникацију између органа. Размена података не ослобађа грађане од плаћања административних такси за потребе услуга, односно управних поступака које они остварују пред органима. Уколико желе, грађани и даље могу да се изјасне приликом подношења захтева за одређену услугу да желе сами да прикупе документацију и у таквим случајевима они ће и даље плаћати таксе за сва појединачна документа, као и до сада. Оно што је важно нагласити јесте да је то право, а не обавеза грађана – истакао је Дражен Маравић.

Нови Сад, 16. јун 2016. године