Читај ми

ПРИЈЕМ ЗА ВИШЕСТРУКЕ ДОБРОВОЉНЕ ДАВАОЦЕ КРВИ

Поводом 14. јуна – Светског дана добровољних давалаца крви, у Градској кући организован је пријем за вишеструке добровољне даваоце крви и колективе са великим процентом давања крви. Присутне су поздравили члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват,  председница Црвеног крста Новог Сада проф. др Мира Говорчин и директор Завода за  трансфузију крви Војводине доц. др Радмила Јовановић и том приликом, даваоцима уручили признања за 50, 75 и 100 пута дату крв, а колективима признања „Најхуманија средина“.

- Град Нови Сад, захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних давалаца, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, са остварених 5,14% давања на број становника у 2013. години, према месту прикупљања - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао – Пријемом који традиционално организујемо поводом Светског дана добровољних давалаца крви ми желимо да се захвалимо најхуманијим представницима друштва који већ годинама, гестом људске солидарности спашавају животе, али и да подигнемо свест за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу.

Ове године, за остварених 100 давања плакету је добило 11 давалаца крви, за 75 давања 20, а за 50 давања 49 давалаца. Признање „Најхуманија средина“ заслужило је осам средњих школа, шест факултета и високих школа, као и 10 колектива који су у односу на број запослених имали више од 30% давања крви.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера и тог дана у целом свету синхроним манифестацијама се слави и наглашава значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота. Такође, обележавање овог дана има за циљ да позове и оне грађане који до сада нису дали крв да се придруже породици давалаца. Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви посвећен је трудницама и гласи : „Дајте крв онима које дарују живот“.

Нови Сад, 16. јун 2014. године