Čitaj mi

PRIJEM ZA VIŠESTRUKE DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI

Povodom 14. juna – Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi, u Gradskoj kući organizovan je prijem za višestruke dobrovolјne davaoce krvi i kolektive sa velikim procentom davanja krvi. Prisutne su pozdravili član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat,  predsednica Crvenog krsta Novog Sada prof. dr Mira Govorčin i direktor Zavoda za  transfuziju krvi Vojvodine doc. dr Radmila Jovanović i tom prilikom, davaocima uručili priznanja za 50, 75 i 100 puta datu krv, a kolektivima priznanja „Najhumanija sredina“.

- Grad Novi Sad, zahvalјujući velikom broju volontera Crvenog krsta i nesebičnih davalaca, ima dobro razvijeno i organizovano dobrovolјno davalaštvo krvi, sa ostvarenih 5,14% davanja na broj stanovnika u 2013. godini, prema mestu prikuplјanja - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i dodao – Prijemom koji tradicionalno organizujemo povodom Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi mi želimo da se zahvalimo najhumanijim predstavnicima društva koji već godinama, gestom lјudske solidarnosti spašavaju živote, ali i da podignemo svest za potrebom i važnošću sigurne i blagovremene snabdevenosti krvlјu.

Ove godine, za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo 11 davalaca krvi, za 75 davanja 20, a za 50 davanja 49 davalaca. Priznanje „Najhumanija sredina“ zaslužilo je osam srednjih škola, šest fakulteta i visokih škola, kao i 10 kolektiva koji su u odnosu na broj zaposlenih imali više od 30% davanja krvi.

Svetski dan dobrovolјnih davalaca krvi službeno je ustanovlјen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera i tog dana u celom svetu sinhronim manifestacijama se slavi i naglašava značaj miliona davalaca krvi koji dobrovolјno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hilјade života. Takođe, obeležavanje ovog dana ima za cilј da pozove i one građane koji do sada nisu dali krv da se pridruže porodici davalaca. Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovolјnih davalaca krvi posvećen je trudnicama i glasi : „Dajte krv onima koje daruju život“.

Novi Sad, 16. jun 2014. godine