Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВЕЧЕ ИСЛАМСКЕ КАЛИГРАФИЈЕ“

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић отворио је изложбу „Вече исламске калиграфије“ коју организује Удружење „Нур-светлост“.

- Захвални смо удружењу „Нур-светлост“ и Исламској заједници Новог Сада на организацији ове значајне изложбе, путем које ће наши суграђани бити у прилици да се боље упознају са исламском културом и уметношћу. Град Нови Сад и Управа за културу су подржали одржавање ове изложбе, што је и јасан показатељ спремности да се поред афирмисања српске културе афирмишу културе и традиције других верских и националних заједница које живе са нама, у нашем најближем окружењу. Ово је и порука широј јавности да Град Нови Сад и Исламска заједница негују одличне пријатељске и партнерске односе, који су у фази сталног унапређења, те да појединачни инциденти не могу, нити ће икада моћи да покваре такву слику  - изјавио је Вања Вученовић.

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада постављено је 35 радова који представљају приказ стихова из Курана, специфичним, украсним стилом писања - калиграфијом. Калиграфски радови настају комбинацијом 28 слова у арапском језику-харфова. У оквиру програма свечаног отварања наступили су студенти књижевности, чланови Консултативног центра из Новог Пазара, и студенти Факултета исламских наука у Београду који су рецитовали стихове исламске поезије.

Нови Сад, 1. новембар 2014. године