Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA „VEČE ISLAMSKE KALIGRAFIJE“

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović otvorio je izložbu „Veče islamske kaligrafije“ koju organizuje Udruženje „Nur-svetlost“.

- Zahvalni smo udruženju „Nur-svetlost“ i Islamskoj zajednici Novog Sada na organizaciji ove značajne izložbe, putem koje će naši sugrađani biti u prilici da se bolje upoznaju sa islamskom kulturom i umetnošću. Grad Novi Sad i Uprava za kulturu su podržali održavanje ove izložbe, što je i jasan pokazatelj spremnosti da se pored afirmisanja srpske kulture afirmišu kulture i tradicije drugih verskih i nacionalnih zajednica koje žive sa nama, u našem najbližem okruženju. Ovo je i poruka široj javnosti da Grad Novi Sad i Islamska zajednica neguju odlične prijateljske i partnerske odnose, koji su u fazi stalnog unapređenja, te da pojedinačni incidenti ne mogu, niti će ikada moći da pokvare takvu sliku  - izjavio je Vanja Vučenović.

U Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada postavljeno je 35 radova koji predstavljaju prikaz stihova iz Kurana, specifičnim, ukrasnim stilom pisanja - kaligrafijom. Kaligrafski radovi nastaju kombinacijom 28 slova u arapskom jeziku-harfova. U okviru programa svečanog otvaranja nastupili su studenti književnosti, članovi Konsultativnog centra iz Novog Pazara, i studenti Fakulteta islamskih nauka u Beogradu koji su recitovali stihove islamske poezije.

Novi Sad, 1. novembar 2014. godine