Читај ми

ОТВОРЕН ПЕТИ „САБОР У ВОЈВОДИНИ“

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању петог „Сабора у Војводини“ који организује Удружење за неговање и очување српске традиције „Звуци с камена“. Та манифестација је ове године посвећена српском добровољачком покрету у Првом светском рату, посебно сећању на жртве добровољаца на Добруџи и Кајмакчалану 1916. године.

- Како су нагласили организатори овог скупа, Сабор је ове године посвећен храбрим српским добровољцима у Првом светском рату. Све оно што су они урадили за нас, како бисмо данас живели у слободи, неће никада бити заборављено. Заувек ће живети сећање на њихово дело и жртве на Добруџи и Кајмакчалану, пре тачно једног века. Удружење „Звуци с камена“ представља својеврсне хроничаре богате традиције нашег народа. Они кроз сакупљање и извођење традиционалних песама чувају национално благо, приближавајући се најразноврснијој публици и то је оно што Градска управа за културу поздравља и што ће наставити да подржава  – рекао је Далибор Рожић.

Фестивал се организује с циљем да се сваке године окупе квалитетни извођачи изворног певања и свирања на традиционалним инструментима. Организатори „Сабора у Војводини“ су се захвалили Градској управи за културу која континуирано пружа подршку Удружењу за неговање и очување српске традиције „Звуци с камена“ и која је помогла организовање меморијала. Посебно су истакли да је још један повод за одржавање Сабора управо у Новом Саду, тај што су добровољци из Првог светског рата, којима је овогодишња манифестација и посвећена, основали и два приградска насеља која припадају Граду Новом Саду, а то су Ветерник и Степановићево.

На манифестацији су поред домаћина, музичког састава „Звуци с камена“, током вечери наступили многобројни уметници из Србије, рецитатори, глумци, гајдаши, културно-уметничка друштва и певачке групе.

Нови Сад, 17. децембар 2016. године