Čitaj mi

OTVOREN PETI „SABOR U VOJVODINI“

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju petog „Sabora u Vojvodini“ koji organizuje Udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije „Zvuci s kamena“. Ta manifestacija je ove godine posvećena srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu, posebno sećanju na žrtve dobrovoljaca na Dobrudži i Kajmakčalanu 1916. godine.

- Kako su naglasili organizatori ovog skupa, Sabor je ove godine posvećen hrabrim srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu. Sve ono što su oni uradili za nas, kako bismo danas živeli u slobodi, neće nikada biti zaboravljeno. Zauvek će živeti sećanje na njihovo delo i žrtve na Dobrudži i Kajmakčalanu, pre tačno jednog veka. Udruženje „Zvuci s kamena“ predstavlja svojevrsne hroničare bogate tradicije našeg naroda. Oni kroz sakupljanje i izvođenje tradicionalnih pesama čuvaju nacionalno blago, približavajući se najraznovrsnijoj publici i to je ono što Gradska uprava za kulturu pozdravlja i što će nastaviti da podržava – rekao je Dalibor Rožić.

Festival se organizuje s ciljem da se svake godine okupe kvalitetni izvođači izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima. Organizatori „Sabora u Vojvodini“ su se zahvalili Gradskoj upravi za kulturu koja kontinuirano pruža podršku Udruženju za negovanje i očuvanje srpske tradicije „Zvuci s kamena“ i koja je pomogla organizovanje memorijala. Posebno su istakli da je još jedan povod za održavanje Sabora upravo u Novom Sadu, taj što su dobrovoljci iz Prvog svetskog rata, kojima je ovogodišnja manifestacija i posvećena, osnovali i dva prigradska naselja koja pripadaju Gradu Novom Sadu, a to su Veternik i Stepanovićevo.

Na manifestaciji su pored domaćina, muzičkog sastava „Zvuci s kamena“, tokom večeri nastupili mnogobrojni umetnici iz Srbije, recitatori, glumci, gajdaši, kulturno-umetnička društva i pevačke grupe.

Novi Sad, 17. decembar 2016. godine