Читај ми

STAND UP NOVI SAD

Недеља, 9.август 2009.године
17,00 часова
Штранд, поред одбојкашких терена, X стејџ

Члан градског већа за здравство проф.др Александра Новаков-Микић присуствоваће акцији омладинске организације „Емпрона“ STAND UP NOVI SAD у сусрет Међународном дану младих који се пбележава 12.августа.

Циљ друге фазе акције STAND UP NOVI SAD под називом КОНТРАМИНАЦИЈА ПОЧИЊЕ, је прво окупљање и међусобно упознавање пријављених Контраминатора са ЕXИТ-а, анимирање нових и упознавање новосадске јавности са акцијиом STAND UP NOVI SAD. Модератори првог дана Контраминације биће одбојкашки репрезентативац Андрија Герић, сликар Данило Вуксановић и младе наде новосадске музичке сцене.

STAND UP NOVI SAD – КОНТРАМИНАЦИЈА ПОЧИЊЕ

Центар за превенцију наркоманије - Емпрона, омладинска организација која од 2001. године ради у оквиру Градског одбора за превенцију зависности, у јулу месецу 2009. године покренула акцију STAND UP NOVI SAD – улица по улица, кварт по кварт.

Ова акција, заснована првенствено на вршњачкој интеракцији, уводи нове комуникационе моделе као средство у решавања актуелног проблема наркоманије. Уместо ауторитативним порукама и последицама узимања психоактивних супстанци акција STAND UP NOVI SAD, бави се узроцима који младе људе доводе на границу наркоманије. Циљ је да се кроз вршњачку помоћ у разумевању окружења, друштвених и животних околности, отворе путеви алтернативним решењима која нуде другачије садржаје.

Стратегија акције STAND UP NOVI SAD заснива се на проналажењу и активирању нових медијатора. Медијатори су су млади Новосађани који разумеју „дух улице“, препознају његов став и естетику. Њихов задатак је да кроз интерперсонално комуницирање и комуницирање у малим групама, урбаним језиком и кодовима субкултурних група, стварају нове садржаје и доносе их у новосадске улице и квартове.

Акција STAND UP NOVI SAD иницира се, промовише и реализује кроз кампању КОНТРАМИНИРАМО. Контраминација је нови појам којим покушавамо да представимо суштину акције. “Миниране” градске зоне, места продаје и уживања наркотика претварамо у активна градска састајалишта младих на којима им нудимо садржаје блиске њиховим интересовањима.

Прву фазу акције под називом ТРАЖЕ СЕ КОНТРАМИНАТОРИ, реализовали смо током трајања ЕXИТ фестивала. Циљ прве фазе је био иницијација симбола акције, основних вредности које представља и анимирање првих медијатора. Током четири фестивалска дана на Емпронином X стејџу пријавило се преко 150 младих Новосађана, будућих КОНТРАМИНАТОРА.

Друга фаза акције STAND UP NOVI SAD под називом КОНТРАМИНАЦИЈА ПОЧИЊЕ, стартује 9. августа на Штранду у сусрет Међународном дану младих који се обележава 12.августа. Циљ ове фазе је прво окупљање и међусобно упознавање пријављених Контраминатора са ЕXИТ-а, анимирање нових и упознавање новосадске јавности са акцијиом STAND UP NOVI SAD. На X Стејџу, који ће бити постављен поред одбојкашких терена, од 17 часова почиње програм Контраминације. Модератори првог дана Контраминације биће одбојкашки репрезентативац Андрија Герић, сликар Данило Вуксановић и младе наде новосадске музичке сцене.

Улога модератора није да својим ауторитетом, кроз личне примере нуде готова решења, него да пруже подршку Контраминаторима и да им својим искуством и идејама помогну да у своје улице и квартове донесу здраве алтернативе, односно саветоваће их како да са младима из свог краја окупе одбојкашку екипу, саставе бенд или направе уметничку радионицу.

У другом делу програма посетиоци ће имати прилику да заиграју са Андријом Герићем одбојку на песку, да учествују у уметничкој радионици Данила Вуксановића и да уживају у свирци младих нада новосадске музичке сцене.

Нови Сад, 07.август 2009.године