Čitaj mi

STAND UP NOVI SAD

Nedelja, 9.avgust 2009.godine
17,00 časova
Štrand, pored odbojkaških terena, X stejdž

Član gradskog veća za zdravstvo prof.dr Aleksandra Novakov-Mikić prisustvovaće akciji omladinske organizacije „Emprona“ STAND UP NOVI SAD u susret Međunarodnom danu mladih koji se pbeležava 12.avgusta.

Cilj druge faze akcije STAND UP NOVI SAD pod nazivom KONTRAMINACIJA POČINJE, je prvo okupljanje i međusobno upoznavanje prijavljenih Kontraminatora sa EXIT-a, animiranje novih i upoznavanje novosadske javnosti sa akcijiom STAND UP NOVI SAD. Moderatori prvog dana Kontraminacije biće odbojkaški reprezentativac Andrija Gerić, slikar Danilo Vuksanović i mlade nade novosadske muzičke scene.

STAND UP NOVI SAD – KONTRAMINACIJA POČINJE

Centar za prevenciju narkomanije - Emprona, omladinska organizacija koja od 2001. godine radi u okviru Gradskog odbora za prevenciju zavisnosti, u julu mesecu 2009. godine pokrenula akciju STAND UP NOVI SAD – ulica po ulica, kvart po kvart.

Ova akcija, zasnovana prvenstveno na vršnjačkoj interakciji, uvodi nove komunikacione modele kao sredstvo u rešavanja aktuelnog problema narkomanije. Umesto autoritativnim porukama i posledicama uzimanja psihoaktivnih supstanci akcija STAND UP NOVI SAD, bavi se uzrocima koji mlade ljude dovode na granicu narkomanije. Cilj je da se kroz vršnjačku pomoć u razumevanju okruženja, društvenih i životnih okolnosti, otvore putevi alternativnim rešenjima koja nude drugačije sadržaje.

Strategija akcije STAND UP NOVI SAD zasniva se na pronalaženju i aktiviranju novih medijatora. Medijatori su su mladi Novosađani koji razumeju „duh ulice“, prepoznaju njegov stav i estetiku. Njihov zadatak je da kroz interpersonalno komuniciranje i komuniciranje u malim grupama, urbanim jezikom i kodovima subkulturnih grupa, stvaraju nove sadržaje i donose ih u novosadske ulice i kvartove.

Akcija STAND UP NOVI SAD inicira se, promoviše i realizuje kroz kampanju KONTRAMINIRAMO. Kontraminacija je novi pojam kojim pokušavamo da predstavimo suštinu akcije. “Minirane” gradske zone, mesta prodaje i uživanja narkotika pretvaramo u aktivna gradska sastajališta mladih na kojima im nudimo sadržaje bliske njihovim interesovanjima.

Prvu fazu akcije pod nazivom TRAŽE SE KONTRAMINATORI, realizovali smo tokom trajanja EXIT festivala. Cilj prve faze je bio inicijacija simbola akcije, osnovnih vrednosti koje predstavlja i animiranje prvih medijatora. Tokom četiri festivalska dana na Emproninom X stejdžu prijavilo se preko 150 mladih Novosađana, budućih KONTRAMINATORA.

Druga faza akcije STAND UP NOVI SAD pod nazivom KONTRAMINACIJA POČINJE, startuje 9. avgusta na Štrandu u susret Međunarodnom danu mladih koji se obeležava 12.avgusta. Cilj ove faze je prvo okupljanje i međusobno upoznavanje prijavljenih Kontraminatora sa EXIT-a, animiranje novih i upoznavanje novosadske javnosti sa akcijiom STAND UP NOVI SAD. Na X Stejdžu, koji će biti postavljen pored odbojkaških terena, od 17 časova počinje program Kontraminacije. Moderatori prvog dana Kontraminacije biće odbojkaški reprezentativac Andrija Gerić, slikar Danilo Vuksanović i mlade nade novosadske muzičke scene.

Uloga moderatora nije da svojim autoritetom, kroz lične primere nude gotova rešenja, nego da pruže podršku Kontraminatorima i da im svojim iskustvom i idejama pomognu da u svoje ulice i kvartove donesu zdrave alternative, odnosno savetovaće ih kako da sa mladima iz svog kraja okupe odbojkašku ekipu, sastave bend ili naprave umetničku radionicu.

U drugom delu programa posetioci će imati priliku da zaigraju sa Andrijom Gerićem odbojku na pesku, da učestvuju u umetničkoj radionici Danila Vuksanovića i da uživaju u svirci mladih nada novosadske muzičke scene.

Novi Sad, 07.avgust 2009.godine