Читај ми

МЛАДИ НОВОСАДСКИ ПРОНАЛАЗАЧ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са чланом Градског већа за образовање мр Владимиром Јелићем примио је у Градској кући матуранта гимназије „Јован Јовановић Змај“ Стефана Вељу који је награђен Великом златном медаљом и орденом на фестивалу проналазака „Еурека“ у Бриселу. Главну награду Стефан Веља је добио у конкуренцији од преко 60 пријављених патената, а његов патент се односи на стент за хватање и разбијање тромбова, који не смета нормалном функционисању крвотока и чији је значај у спречавању кобних последица које проистичу из ситуације када тромб доспе у виталне органе.

- Поносан сам на чињеницу што данас у Градској кући можемо да угостимо нашег младог суграђанина, да му пружимо подршку и захвалимо се за оно што је урадио за све нас у претходном периоду. Стефан је на најбољи могући начин репрезентовао себе, своју породицу, школу, али и свој град и државу на престижном такмичењу у Бриселу. Истина је да не може свако бити врхунски иноватор, али ми желимо да поручимо да је Стефан слика Новог Сада и прави пример како наши млади суграђани треба да раде и да буду посвећени свом таленту. Град препознаје и вреднује оне најквалитетније и оне које су свој живот усмерили не само на личну, већ и на општу корист и добробит – рекао је градоначелник и додао да је у плану да Град донесе Одлуку по којој би се, не само ученици основних и средњих школа који постижу најбоље резултате на Републичким такмичењима стимулисали и новчано награђивали, већ и  они који доносе најеминентнија признања у циљу још веће стимулације за даљи рад.

Стефан Веља је рекао да му је награда освојена на такмичењу „Еурека“ веома значајна и да ће допринети добијању стипендије за даље школовање и проширити му видике када је избор факултета у питању. Он је нагласио да ће се у будућности усавршавати на пољу физике, а да ће увек тежити да кроз своје пројекте и изуме доприноси друштву.

Стефанов патент за разбијање тромбова у организму, био је изложен на Светском салону проналазака, истраживања и нових технологија "Еурека 2014" који је одржан у Бриселу од 13. до 15. новембра, када је поред златне медаље, добио и орден Европске уније првог реда за заслуге у иновацијама.

Нови Сад, 19. новембар 2014. године