Čitaj mi

MLADI NOVOSADSKI PRONALAZAČ KOD GRADONAČELNIKA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa članom Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimirom Jelićem primio je u Gradskoj kući maturanta gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ Stefana Velјu koji je nagrađen Velikom zlatnom medalјom i ordenom na festivalu pronalazaka „Eureka“ u Briselu. Glavnu nagradu Stefan Velјa je dobio u konkurenciji od preko 60 prijavlјenih patenata, a njegov patent se odnosi na stent za hvatanje i razbijanje trombova, koji ne smeta normalnom funkcionisanju krvotoka i čiji je značaj u sprečavanju kobnih posledica koje proističu iz situacije kada tromb dospe u vitalne organe.

- Ponosan sam na činjenicu što danas u Gradskoj kući možemo da ugostimo našeg mladog sugrađanina, da mu pružimo podršku i zahvalimo se za ono što je uradio za sve nas u prethodnom periodu. Stefan je na najbolјi mogući način reprezentovao sebe, svoju porodicu, školu, ali i svoj grad i državu na prestižnom takmičenju u Briselu. Istina je da ne može svako biti vrhunski inovator, ali mi želimo da poručimo da je Stefan slika Novog Sada i pravi primer kako naši mladi sugrađani treba da rade i da budu posvećeni svom talentu. Grad prepoznaje i vrednuje one najkvalitetnije i one koje su svoj život usmerili ne samo na ličnu, već i na opštu korist i dobrobit – rekao je gradonačelnik i dodao da je u planu da Grad donese Odluku po kojoj bi se, ne samo učenici osnovnih i srednjih škola koji postižu najbolјe rezultate na Republičkim takmičenjima stimulisali i novčano nagrađivali, već i  oni koji donose najeminentnija priznanja u cilјu još veće stimulacije za dalјi rad.

Stefan Velјa je rekao da mu je nagrada osvojena na takmičenju „Eureka“ veoma značajna i da će doprineti dobijanju stipendije za dalјe školovanje i proširiti mu vidike kada je izbor fakulteta u pitanju. On je naglasio da će se u budućnosti usavršavati na polјu fizike, a da će uvek težiti da kroz svoje projekte i izume doprinosi društvu.

Stefanov patent za razbijanje trombova u organizmu, bio je izložen na Svetskom salonu pronalazaka, istraživanja i novih tehnologija "Eureka 2014" koji je održan u Briselu od 13. do 15. novembra, kada je pored zlatne medalјe, dobio i orden Evropske unije prvog reda za zasluge u inovacijama.

Novi Sad, 19. novembar 2014. godine