Čitaj mi

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA PROTIV AMBROZIJE I KOMARACA

Grad Novi Sad obezbeđuje sredstva za poslove monitoringa i suzbijanja komaraca i ambrozije na na javnim površinama na teritoriji celokupne opštine, međutim da bi se ostvario što bolji efekat tih poslova, neophodno je da se uključe i građani odnosno vlasnici privatnih poseda, njiva, dvorišta.

Komarci se razmnožavaju gde god im je to omogućeno, te najveći deo svojih legala imaju na privatnim parcelama, pa građani, i neznajući, pomažu njihov razvoj u sopstvenim dvorištima i okućnicama. S obzirom na to da je reč o privatnim posedima, građani prvenstveno moraju sami delovati preventivno. Pozivamo građane Novog Sada i prigradskih naselja da se obrate u svoje mesne zajednice kako bi dobili tablete biološkog preparata“Bti“ i letke sa detaljnim uputstvom o njihovoj upotrebi, kao i savete na koje sve načine mogu da spreče razmnožavanje komaraca.

Ambrozija je invazivni korov i najrasprostranjeniji je na privatnim parcelama (njivama, dvorištima) i uzrokuje alergijske reakcije kod sve više ljudi. S obzirom na to da alergeni polen dopire sa njiva, kojima je cela opština okružena, a ne uklanja se na vreme, korov se posledično širi zauzimajući nove parcele svake godine. Upravo iz tog razloga neophodno je da se građani, ukoliko primete tu korovsku biljku, bilo na javnim ili privatnim parcelama, obrate za dalje instrukcije u svoje mesne zajednice.

Suzbijanjem komaraca i ambrozije kvalitet života biće bolji za sve i jedino zajedničkim snagama možemo postići uspeh.

Novi Sad, 11. jun 2014. godine