Читај ми

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ПРОТИВ АМБРОЗИЈЕ И КОМАРАЦА

Град Нови Сад обезбеђује средства за послове мониторинга и сузбијања комараца и амброзије на на јавним површинама на територији целокупне општине, међутим да би се остварио што бољи ефекат тих послова, неопходно је да се укључе и грађани односно власници приватних поседа, њива, дворишта.

Комарци се размножавају где год им је то омогућено, те највећи део својих легала имају на приватним парцелама, па грађани, и незнајући, помажу њихов развој у сопственим двориштима и окућницама. С обзиром на то да је реч о приватним поседима, грађани првенствено морају сами деловати превентивно. Позивамо грађане Новог Сада и приградских насеља да се обрате у своје месне заједнице како би добили таблете биолошког препарата“Bti“ и летке са детаљним упутством о њиховој употреби, као и савете на које све начине могу да спрече размножавање комараца.

Амброзија је инвазивни коров и најраспрострањенији је на приватним парцелама (њивама, двориштима) и узрокује алергијске реакције код све више људи. С обзиром на то да алергени полен допире са њива, којима је цела општина окружена, а не уклања се на време, коров се последично шири заузимајући нове парцеле сваке године. Управо из тог разлога неопходно је да се грађани, уколико примете ту коровску биљку, било на јавним или приватним парцелама, обрате за даље инструкције у своје месне заједнице.

Сузбијањем комараца и амброзије квалитет живота биће бољи за све и једино заједничким снагама можемо постићи успех.

Нови Сад, 11. јун 2014. године