Čitaj mi

UČESNICI STRUČNO-NAUČNOG SKUPA „BIBLIONET“ U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je učesnike stručno-naučnog skupa „Biblionet“ koji će ove godine biti održan u Novom Sadu od 5. do 7. juna u organizaciji Zajednice matičnih biblioteka Srbije i Gradske biblioteke u Novom Sadu. „Biblionet“ je naučna i stručna godišnja manifestacija iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti Republike Srbije, čija je misija promocija delatnosti matičnih biblioteka organizovanih u Zajednici matičnih biblioteka Srbije, kao i afirmacija naučno-istraživačkog i stručnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti Republike.

- Pored upravo završenog „Sterijinog pozorja“ i početka „Zmajevih dečjih igara“ u našem gradu, veliki doprinos afirmaciji kuturnih sadržaja grada ovih dana daje i značajan skup bibliotekara iz cele zemlјe, baš u Novom Sadu. U pitanju je aktuelna tema, sa dobro koncipiranim radnim programom za vreme kojeg će bibliotekari iz cele države održavati kvalitetne sastanke, radionice i diskusije, a sve u cilјu jačanja bibliotečke delatnosti. Ono što je važno istaknuti, jeste da smo mi kao lokalna samouprava već krenuli u ozbilјan poduhvat digitalizacije kulturne baštine grada, što je veoma srodno temi ovogodišnjeg „Biblioneta“, a to je digitalizovanje bibliotečke građe. Aktivnosti te vrste su važne da bi naše kulturno bogatstvo i nasleđe dobili svoje pravo mesto u modernom informacionom društvu - rekao je gradonačelik Vučević i poželeo svim učesnicima prijatan boravak u Novom Sadu i da steknu mnogo novih poznanstava kroz razmenu znanja i iskustava na osmom po redu „Biblionetu“.

Prisutnima su se tokom prijema obratili i specijalni savetnik ministra kulture i informisanja za informacionu delatnost i digitalizaciju Zoran Perović, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije i predsednica Zajednice matičnih biblioteka Srbije Svetlana Jančić, kao i i direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić koji su u ime organizatora manifestacije pozdravili sve prisutne i poželeli kolegama iz cele Srbije srećan rad u narednim danima.

Tema ovogodišnjeg „Biblioneta“ je „Digitalne kolekcije u bibliotekama Srbije“, a  program skupa će se odvijati u Kulturnom centru Novog Sada. Cilјevi „Biblioneta“ su promovisanje delatnosti matičnih biblioteka, podsticanje razvoja naučno-istraživačkog rada u srpskim bibliotekama, razvijanje kreativnosti i iniciranje razmene ideja u savremenoj bibliotečkoj teoriji i praksi.U okviru realizacije programskih aktivnosti autorima se pruža mogućnost da pred najkompetentnijom publikom prezentuju rezultate svoga rada, naučno-istraživačkog ili praktičnog, da prikažu svoje programe ili projekte na zadatu temu.

Novi Sad, 5. jun 2014. godine