Читај ми

УЧЕСНИЦИ СТРУЧНО-НАУЧНОГ СКУПА „БИБЛИОНЕТ“ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је учеснике стручно-научног скупа „Библионет“ који ће ове године бити одржан у Новом Саду од 5. до 7. јуна у организацији Заједнице матичних библиотека Србије и Градске библиотеке у Новом Саду. „Библионет“ је научна и стручна годишња манифестација из области библиотечко-информационе делатности Републике Србије, чија је мисија промоција делатности матичних библиотека организованих у Заједници матичних библиотека Србије, као и афирмација научно-истраживачког и стручног рада у библиотечко-информационој делатности Републике.

- Поред управо завршеног „Стеријиног позорја“ и почетка „Змајевих дечјих игара“ у нашем граду, велики допринос афирмацији кутурних садржаја града ових дана даје и значајан скуп библиотекара из целе земље, баш у Новом Саду. У питању је актуелна тема, са добро конципираним радним програмом за време којег ће библиотекари из целе државе одржавати квалитетне састанке, радионице и дискусије, а све у циљу јачања библиотечке делатности. Оно што је важно истакнути, јесте да смо ми као локална самоуправа већ кренули у озбиљан подухват дигитализације културне баштине града, што је веома сродно теми овогодишњег „Библионета“, а то је дигитализовање библиотечке грађе. Активности те врсте су важне да би наше културно богатство и наслеђе добили своје право место у модерном информационом друштву - рекао је градоначелик Вучевић и пожелео свим учесницима пријатан боравак у Новом Саду и да стекну много нових познанстава кроз размену знања и искустава на осмом по реду „Библионету“.

Присутнима су се током пријема обратили и специјални саветник министра културе и информисања за информациону делатност и дигитализацију Зоран Перовић, в.д. управника Народне библиотеке Србије и председница Заједнице матичних библиотека Србије Светлана Јанчић, као и и директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић који су у име организатора манифестације поздравили све присутне и пожелели колегама из целе Србије срећан рад у наредним данима.

Тема овогодишњег „Библионета“ је „Дигиталне колекције у библиотекама Србије“, а  програм скупа ће се одвијати у Културном центру Новог Сада. Циљеви „Библионета“ су промовисање делатности матичних библиотека, подстицање развоја научно-истраживачког рада у српским библиотекама, развијање креативности и иницирање размене идеја у савременој библиотечкој теорији и пракси.У оквиру реализације програмских активности ауторима се пружа могућност да пред најкомпетентнијом публиком презентују резултате свога рада, научно-истраживачког или практичног, да прикажу своје програме или пројекте на задату тему.

Нови Сад, 5. јун 2014. године