Čitaj mi

PREDSTAVLJENA KNJIGA ''TEKSTOVI U AMERIČKOJ ŠTAMPI 1912-1920. GODINE''

Knjiga Mihajla Idvorskog Pupina ''Tekstovi u američkoj štampi 1912-1920. godine'' koju su priredili prof. dr Đorđe N. Lopičić i Miroslav Stanković predstavlјena je u Gradskoj kući u organizaciji Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je i izdavač tog dela.

O knjizi su govorili priređivači i direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić, a prisutne je pozdravio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Dosta se toga zna o svetskom značaju velikog naučnika i pronalazača Mihajla Pupina, a ova knjiga osvetlјava koliko je bila važna njegova uloga za našu naciju, i to u veoma turbulentnom istorijskom periodu, i izrazito teškim vremenima za Srbiju, u drugoj deceniji 20. veka. Kao počasni generalni Konzul Srbije u Nјujorku on je bio apsolutno predan humanističkom cilјu, da pomogne svojim sunarodnicima, i o tome svedoči ova vredna knjiga. Jako je važno da sagledamo istoriju, da iz nje učimo, a posebno na primeru velikana čija dela i danas žive i utiču na čitav svet. Naša je zemlјa dala mnogo takvih heroja, i ne smemo ih zaboraviti, već sagledati njihov rad u celini, iz različlitih perspektiva, te steći nove važne uvide. Još jednom čestitam izdavaču kao i priređivačima i recenzentima knjige ''Tekstovi u američkoj štampi 1912-1020'', i nadam se da će ona naći put do što većeg broja čitalaca – naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima Dragana Kojića, knjiga je jedna od najznačajnijih koje će ove godine biti objavlјene u Srbiji. U njoj je predstavlјeno 65 članaka koje je Mihajlo Idvorski Pupin objavlјivao u 17 najznačajnijih američkih dnevnih novina i časopisa, pre svega u Nјujork Tajmsu i Vašington Postu.

- Tim člancima je potvrdio do koje je mere bio dobrotvor i rodolјub, jer sa svake stranice provejava njegovo znanje o srpskom narodu i državi, te njemu treba da zahvalimo svi iz velike Jugoslavije, a pogotovu mi Srbi, što su već u tom periodu, Amerikanci saznali ko je srpski narod, koji se uvek istinski borio za slobodu – kazao je Kojić.

Knjiga se prvi put pojavlјuje na našem govornom području, štampana je u 1000 primeraka, a kako je rečeno na promociji, biće podsticajna, ne samo za diplomate i istoričare, već i za svakog građanina.

Novi Sad, 12. jun 2019. godine