Читај ми

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ''ТЕКСТОВИ У АМЕРИЧКОЈ ШТАМПИ 1912-1920. ГОДИНЕ''

Књига Михајла Идворског Пупина ''Текстови у америчкој штампи 1912-1920. године'' коју су приредили проф. др Ђорђе Н. Лопичић и Мирослав Станковић представљена је у Градској кући у организацији Градске библиотеке у Новом Саду која је и издавач тог дела.

О књизи су говорили приређивачи и директор Градске библиотеке Драган Којић, а присутне је поздравио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Доста се тога зна о светском значају великог научника и проналазача Михајла Пупина, а ова књига осветљава колико је била важна његова улога за нашу нацију, и то у веома турбулентном историjском периоду, и изразито тешким временима за Србију, у другој деценији 20. века. Као почасни генерални Конзул Србије у Њујорку он је био апсолутно предан хуманистичком циљу, да помогне својим сународницима, и о томе сведочи ова вредна књига. Јако је важно да сагледамо историју, да из ње учимо, а посебно на примеру великана чија дела и данас живе и утичу на читав свет. Наша је земља дала много таквих хероја, и не смемо их заборавити, већ сагледати њихов рад у целини, из различлитих перспектива, те стећи нове важне увиде. Још једном честитам издавачу као и приређивачима и рецензентима књиге ''Текстови у америчкој штампи 1912-1020'', и надам се да ће она наћи пут до што већег броја читалаца – нагласио је Далибор Рожић.

Према речима Драгана Којића, књига је једна од најзначајнијих које ће ове године бити објављене у Србији. У њој је представљено 65 чланака које је Михајло Идворски Пупин објављивао у 17 најзначајнијих америчких дневних новина и часописа, пре свега у Њујорк Тајмсу и Вашингтон Посту.

- Тим чланцима је потврдио до које је мере био добротвор и родољуб, јер са сваке странице провејава његово знање о српском народу и држави, те њему треба да захвалимо сви из велике Југославије, а поготову ми Срби, што су већ у том периоду, Американци сазнали ко је српски народ, који се увек истински борио за слободу – казао је Којић.

Књига се први пут појављује на нашем говорном подручју, штампана је у 1000 примерака, а како је речено на промоцији, биће подстицајна, не само за дипломате и историчаре, већ и за сваког грађанина.

Нови Сад, 12. јун 2019. године