Čitaj mi

POTPISAN PROTOKOL O SARADNјI IZMEĐU JP „POŠTA SRBIJE“ I GRADA NOVOG SADA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor Javnog preduzeća „Pošta Srbije” Milan Krkobabić potpisali su u Gradskoj kući Protokol o saradnji između tog preduzeća i Grada Novog Sada.  Taj Protokol omogućiće unapređenje koncepta elektronske javne uprave kroz dalјi razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, što će doprineti da Grad Novi Sad efikasnije funkcioniše u administrativnoj sferi, ali i širenju mreže pošta na teritoriji Novog Sada.

- Ovo je okvirni sporazum iz kojeg treba da proizađu konkretne radnje u realizaciji saradnje Grada i „Pošte Srbije“, a upravo uvažavajući kvalitet i značaj tog javnog preduzeća, kao i činjenicu da je Novi Sad drugi grad po veličini u zemlјi, sedište pokrajinske administarcije sa razvijenom privredom i snažnim univerzitetom. Mi težimo tome da imamo što bolјe odnose sa JP „Pošta Srbije“, jer ono evidentno prati sve tehnološke novine i otvara nova poglavlјa u poslovanju u skladu sa modernim tekovinama. Raduje me što će „Pošta Srbije“ ponuditi nove usluge građanima Novog Sada, a kao najznačajnije strateško pitanje nameće se otvaranje novih objekata pošte na teritoriji grada. U pitanju su, pre svega, pošta u novom Kulturnom centru u Futogu, kao i pošta na teritoriji MZ „Sajlovo“ gde postoji potreba za takvom vrstom usluga - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Protokolom potpisanim u Gradskoj kući, koji će doprineti još bolјim poslovnim rezultatima, utvrđuju se polazni principi za širenje mreže pošta na teritoriji Novog Sada, pružanje pismonosnih, poštansko-logističkih, ekspres, poštansko-finansijskih, IT i usluga elektronskih komunikacija, kao i usluga hibridne pošte, zajedničke eksploatacije optičkih i telekomunikacionih kapaciteta Pošta NET sistema i Grada Novog Sada, razmene podataka adresnog sistema i poštansko-adresnog koda, eksploatacije kapaciteta poštansko-logističkih usluga u novom Regionalnom poštansko-logističkom centru „Novi Sad” i međusobnog korišćenja IT kapaciteta Grada Novog Sada i Pošte Srbije.

- Pošta Srbije je prošle godine sličan protokol potpisala sa Gradom Beogradom, a ove godine proširuje saradnju sa drugim gradom po veličini u Srbiji – Novim Sadom. To će Novosađanima omogućiti kvalitetnije usluge, uz maksimalno smanjenje troškova i vremena. Postoji još jedan bitan segment naše saradnje, a to su javna preduzeća. Novi Sad ima mnogo javnih preduzeća, a i JP „Pošta Srbije“ je jedno od najuspešnijih u Srbiji i može da posluži kao primer i model kako mogu da funkcionišu lokalna javna preduzeća. Drago mi je da gradonačelnik Vučević pokazuje spremnost i ima energiju da menja stvari na bolјe, prihvatajući i verifikujući sve što ono je dobro čime se utiče na sve građane, u smislu pomaka i napretka. Mi ćemo pomoći u razvoju elektronske uprave u gradu, kao i u razvoju informacionih sistema javnih preduzeća, a pored toga pružaćemo i neke nove, vrlo korisne usluge za građane. Pored otvaranja novih objekata pošte tamo gde stanovnici Novog Sada budu zahtevali, mi ćemo im u saradnji sa Gradskom bibliotekom omogućiti da dobijaju knjige putem dostave poštara na želјenu adresu. Pored toga, otvorićemo i internet-kutke u gradu, a pokušaćemo da informatički opismenimo naše starije sugrađane kako bi bili u mogućnosti da koriste savremene načine komunikacije – rekao je Milan Krkobabić.

Novi Sad, 1. mart 2016. godine