Čitaj mi

ODRŽANA RADIONICA ''SOCIJALNO PREDUZETNIŠTVO-MOGUĆNOSTI RAZVOJA I FINANSIRANJA''

Član Gradskog veća za privredu mr Goran Sečujski prisustvovao je radionici ''Socijalno preduzetništvo-mogućnosti razvoja i finansiranja'' koju organizuju Grad Novi Sad, Privredna komora Srbije i Agencija Alma Mons u okviru Projekta ''EASE & SEE: RAZVOJ SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA U JUGOISTOČNOJ EVROPI''.

- Iako u Srbiji socijalno preduzetništvo nije regulisano zakonskim aktima postoje primeri socijalnih preduzeća. Ova radionica je dobar način da oni koji se bave ovim pitanjem razmene iskustva. Osnovni problem u našoj zemlji je nezaposlenost, a socijalno preduzetništvo moglo bi da bude jedan vid rešavanja tog velikog problema. U odnosu na klasična preduzeća socijalnim preduzetnicima je osim sticanja profita cilj i davanje doprinposa zajednici, na primer zapošljavanjem teže zapošljivih kategorija kao što su osobe sa invaliditetom ili lica starija od 50 godina. Zato je jako važno da se lokalne uprave uključe u razvijanje socijalnog preduzetništva – istakao je mr Goran Sečujski.

Cilj radionice je predstavljanje mogućnosti razvoja instrumenata finansijske podrške socijalnom preduzetništvu u Srbiji, ali i dobre prakse u novom konceptu saradnje između socijalnih preduzeća i poslovnog sektora. U tom smislu od izuzetnog značaja je povezivanje preduzeća, koorporativnog sektora, finansijskih institucija i drugih relevantnih činilaca radi razmene iskustava i stvaranja novih perspektiva za razvoj modela održivog poslovanja.

Socijalno preduzetništvo predstavlja inovativni model poslovanja koji sve više dobija na značaju kao odgovor za rešavanje različitih ekonomskih problema u drušvu korišćenjem preduzetničkih principa. Stvaranje adekvatne infrastrukture i podrške za razvoj i održivost ovakvog vida poslovanja predstavlja izazov i jedan od prioriteta društva u celini.

Novi Sad, 10. jun 2014. godine